Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Οι «κακοί» απορροφούν τον ΦΠΑ

Μία από τις επιχειρήσεις που όλο το τελευταίο διάστημα δέχθηκε σφοδρή «επίθεση» στα social media ήταν η Lidl. Μοναδικό επιχείρημα όλων αυτών που την ενορχήστρωσαν είναι το γεγονός ότι είναι γερμανική εταιρεία. Χθες, η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων που έρχονται από τη Δευτέρα σε σειρά προϊόντων, λόγω της μετάταξης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) από 13% που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή, κάποιες άλλες επιχειρήσεις, ελληνικών συμφερόντων, αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να προβούν σε ανάλογη κίνηση. Και δικαίως
βέβαια, διότι οι εν λόγω εταιρείες συναλλάσσονται αποκλειστικά με ελληνικές τράπεζες και η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη.
Οι αγορές «χόρευαν» σε ρυθμό Ελλάδος
Ζουρνάδες και νταούλια
Οταν προεκλογικά ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός είχε πει ότι «εμείς θα χτυπάμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν», πολλοί το είχαν ερμηνεύσει ότι θα δεχθούν ισχυρά πλήγματα από τη στάση που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τήρησε την υπόσχεσή της και έφερε την χώρα στο προσκήνιο, αρνητικά βέβαια. Ωστόσο, οι αγορές μάλλον δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα. Το αντίθετο μάλιστα. Την περίοδο που η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit, τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη σημείωσαν ή βρέθηκαν κοντά σε ιστορικά υψηλά. Προφανώς και δεν «σεβάστηκαν» τους ευσεβείς πόθους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ζητείται σοβαρότητα
Πολιτικές ανακολουθίες ταράζουν τους καταθέτες
Το ζήτημα της λειτουργίας των τραπεζών μάλλον δεν είναι πολιτικό ζήτημα, αλλά κυρίως τραπεζικό. Όχι σε ό,τι αφορά τη βασική τους φιλοσοφία, αλλά αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι. Προφανώς ο λαλίστατος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας δεν το έχει αντιληφθεί και με συνεχείς του δηλώσεις-τοποθετήσεις, αντί να συμβάλει στην ομαλή αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών και στη σταδιακή επιστροφή της ηρεμίας στους καταθέτες, πράττει το ακριβώς αντίθετο. Προανήγγειλε το άνοιγμα των τραπεζών από τη Δευτέρα, πράγμα που όπως αποδεικνύεται είναι ανέφικτο. Λίγη σοβαρότητα σε τόσο ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, ποτέ και κανέναν δεν έβλαψε. Τουλάχιστον τα λάθη του παρελθόντος ας γίνουν σηματωρός για το μέλλον.
Δυστυχώς η συζήτηση έχει ανοίξει
Το Grexit δεν έφυγε
Μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε το Grexit εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγει και από τη συζήτηση. Από τη στιγμή που το θέμα άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο, έστω και αν αποφεύχθηκε επί του παρόντος, στον δημόσιο διάλογο θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Είναι κάτι σαν τα capital controls. Πολύ δύσκολα μπαίνουν και ακόμη πιο δύσκολα βγαίνουν. Εκείνο που απαιτείται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι να φύγει από τον δημόσιο διάλογο εντός της χώρας. Κάτι που ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο, από τη στιγμή που οι υπέρμαχοι της δραχμής αποκτούν και μία σημαντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Εμπιστοσύνη στις αποκρατικοποιήσεις
Ζητείται πολιτική βούληση
Στην κυβέρνηση της Αριστεράς προφανώς και έχουν μπερδέψει κάποια πράγματα και μερικές έννοιες. Το να λες δεν μου αρέσει κάτι, αλλά θα το κάνω επειδή πρέπει, είναι άλλο από το να λες ότι αυτό που κάνω θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα και το πράττω επειδή μου το επιβάλουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Αν δεν τις πιστεύει κάποιος που καλείται να τις υλοποιήσει, πώς είναι δυνατόν αφενός να τις φέρει εις πέρας και αφετέρου να μεγιστοποιήσει το συνολικό όφελος (όχι μόνο το οικονομικό) για την ελληνική οικονομία. Προφανώς στην κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να λάβουν κάποιες αποφάσεις και να πάψουν να πατούν σε δύο βάρκες. Γιατί στο τέλος όλοι μαζί θα πέσουμε στο πέλαγος.
Παρ' όλα αυτά παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Μειώνονται τα πλαστά χαρτονομίσματα
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 454.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) ευρώ -σημειώθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 10,5% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει υψηλότερος συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην οποία σημειώνεται επίσης ότι στις 25 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσουν νέα τραπεζογραμμάτια των 20 ευρώ. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων εξακολουθεί να παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 17 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015).
Μην μας γυρίσουν την πλάτη οι λαοί των χωρών της Ε.Ε.
Απαιτούνται συμμαχίες
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι να έχει απέναντί της τις 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά να έχει απέναντι τους λαούς. Και δυστυχώς όπως όλα δείχνουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη, μετά τα όσα έχουν συμβεί, μάλλον απομακρύνεται από την χώρα. Και αυτό διότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ως χώρα ότι εάν οι λαοί στις χώρες της Ευρώπης στραφούν εναντίον μας, τότε η πίεση προς τις κυβερνήσεις να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους προς την χώρα μας θα είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε συμμαχίες. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο και μάλλον δεν θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας.
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...