Ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης δείχνει επίσης να επιθυμεί να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το ενδεχόμενο εκλογών. Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν αλλάξει η διαδικασία στη ΝΔ και επιλεγεί εκλογή προέδρου από την κομματική βάση, τότε δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος.
Ποιοι ζητούν να μείνει
Υπάρχουν πολλά στελέχη που ζητούν την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε είναι προγραμματισμένο το τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Ο Β. Μεϊμαράκης φαίνεται ότι διαθέτει την υποστήριξη της πλευράς Σαμαρά αλλά και του Κ. Καραμανλή, ενώ και η πολλά στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,
εκτιμούν ότι πρέπει να παραμείνει.
Ο φόβος των πρόωρων εκλογών φαίνεται επίσης ότι παίζει ρόλο στην στάση των κομματικών στελεχών και των βουλευτών. Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη (ιδίως εκείνα με ηγετικές φιλοδοξίες) που θέλουν να υπάρξει αλλαγή φρουράς, θυμίζοντας ότι ο Β. Μεϊμαράκης εκλήθη να συμβάλει ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
Το παρασκήνιο αυτές τις ώρες είναι έντονο, με πολλές διαβουλεύσεις μεταξύ των επιφανών στελεχών του κόμματος, αλλά και πολλά δείπνα βουλευτών.
Είναι πιθανόν, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, την Παρασκευή, να υπάρξει και ανακοίνωση που να οριοθετεί την χρονική παρουσία του Β. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μεϊμαράκης: Δεν διεκδικώ το περιβραχιόνιο του αρχηγού
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Β. Μεϊμαράκης απάντησε: ««Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γι' αυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό». Σπεύδοντας να αποκαλύψει πως «οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα ξεκινήσουν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα». Είπε ακόμη «θέλουμε να ακολουθήσουμε τον κεντρώο χώρο χωρίς ακρότητες».
«Εγώ τη διαδικασία που υπάρχει στη ΝΔ για εκλογή νέου αρχηγού την είχα καταγγείλει το 2009. Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα» είπε και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η «εκλογή του 2009 ήταν άψογη, υπήρξε η σωστή ηγεσία με τον κ. Σαμαρά αυτά τα χρόνια». Σε επίμονη ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία είπε: «Εάν παραμείνει αυτή η διαδικασία όχι, αν αλλάξει αυτή η διαδικασία, με τακτικό συνέδριο θα το σκεφτώ.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαγράψει τους διαφωνούντες χωρίς να προσφυγή στις κάλπες: «Η μη ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα, αλλά όχι θέμα εκλογών. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές» είπε. Επανέλαβε μάλιστα ότι η ψήφιση των μέτρων δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ή μη στην κυβέρνηση αλλά ψήφο εμπιστοσύνης στο νομοσχέδιο.
Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση στα αγροτικά
Αναφορικά με τη φορολογία των αγροτών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για καταστροφικά μέτρα, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. «Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Τσίπρας δεν φέρεται ως πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι όποτε η Ν.Δ. πρόσφερε βοήθεια στον κ. Τσίπρα, την αρνήθηκε.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε ότι «και εμείς κάναμε λάθη», καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι «πιέσαμε να κλείσουμε τη συμφωνία, αλλά η τρόικα δεν ήθελε».
Είπε ακόμη ότι η εφαρμογή των μνημονίων είναι μία αναγκαία πολιτική και χαρακτήρισε υφεσιακά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου
«Τα υφεσιακά μέτρα τα χρεώνουμε στον κ. Τσίπρα, γιατί θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία νωρίτερα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Διεμήνυσε επίσης ότι η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει στις βάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Ωστόσο είπε πως ήταν αλληλέγγυος στον Πρωθυπουργό σημειώνοντας με έμφαση: «Δεν μας άρεσε η συμπεριφορά των Ευρωπαίων στον Τσίπρα».
http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου