Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Σουλτς: Ελλάδα και Ευρώπη απέφυγαν τα χειρότερα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάριτν Σουλτς, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα απέφυγε το Grexit και η Ευρώπη τις συνέπειες αυτού, με τη συμφωνία που σταδιακά πλεόν περνάει από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των 28 μελών της ΕΕ.
«Είμαι ικανοποιημένος, καταφέραμε να απομακρύνουμε την Ευρώπη από το βάραθρο. Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο, αλλά η συμφωνία απέκρουσε τον κίνδυνο Grexit και υπερασπίσθηκε την ενότητα της ζώνης του ευρώ. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίσαμε για να μην βρεθούμε, σε λίγους μήνες, και πάλι στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο Σούλτς
σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα «La Republica».
Επίσης φάνηκε αμετανόητος σχετικά με τη δράση του κατά την προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν μετανοιώνει καθόλου που πήρε θέση ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ. Στη σχετική ερώτηση απάντησε «Καθόλου». «Προσωπικά, υπερασπίστηκα πάντα την ενότητα της Ευρωζώνης. Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος εξετέθην, αλλά μόνον για να υπογραμμίσω ότι με ένα «Όχι» η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να ενισχυθεί», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου διατράνωσε την άποψή του κατά της ιδέας ότι «ένα Grexit θα ενίσχυε την Ευρωζώνη και θα έκανε πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα». «Διαφωνώ με την θέση αυτή από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης, διότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πλήρωναν τεράστιο τίμημα εξαιτίας της αβεβαιότητας και ο κίνδυνος ενός ντόμινο στις αγορές έγινε αισθητός ήδη ενώ πλησίαζε η ημέρα του δημοψηφίσματος», εξήγησε.
Αυτό ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα και προς την Ελλάδα αλλά και προς τη Γερμανία όπου από διαφορετικές θέσεις υπάρχουν απόψεις υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Ο Σόιμπλε έχασε. Η ατζέντα του από πολύ νωρίς ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η αναδιαμόρφωση της ευρωζώνης ως μία κλειστής και κεκαθαρμένης ομάδας κρατών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Ελλάδα κέρδισε. Ο Σούλτς και η πλευρά των ευρωπαϊστών ανάμεσα στους θεσμούς δεν φαίνεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο το ίδιο το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα να αποδειχθεί μη βιώσιμο και να φέρει grexit το ίδιο.
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την δυσκολία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Και κανείς δεν θα έπρεπε να αγνοήσει τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες τα χρόνια αυτά.Όσοι στηρίζουν τα στερεότυπα σε σχέση με τους Έλληνες, τους Γερμανούς ή κάθε άλλο έθνος, κάνουν μόνον ζημιές. Θεωρώ ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Η αβεβαιότητα κλόνισε την εμπιστοσύνη όλων» κατέληξε ο κ. Σουλτς επιβεβαιώνοντας τις πεποιθήσεις που αναφέρω παραπάνω.
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...