Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Συμφωνία και ανασχηματισμός προ των πυλών μέχρι... τις εκλογές


Με ηχηρές απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και χάνοντας επί της ουσίας η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη, εγκρίθηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί το τρίτο μνημόνιο.
Οι κακοί οιωνοί για τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώθηκαν, αφού οι... τάσεις έκαναν πράξη τις απειλές τους και διαφοροποιήθηκαν με την ψήφο τους 10 βουλευτές, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως και οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

Τώρα, οι τρεις θεσμοί και η στάση που θα τηρήσουν το Βερολίνο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «τεστάρουν» την επίτευξη της συμφωνίας που προσπαθεί να κλείσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους δανειστές ο πρωθυπουργός, ενώ οι επόμενες ώρες εγκυμονούν πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αρκετές παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών ενόψει.
Τσίπρας: Πρώτα συμφωνία, όλα τα άλλα στην ώρα τους
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το αποτέλεσμα, ο οποίος δίνοντας τον τόνο είπε, ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».
Προηγουμένως, είχε αναφέρει πως «η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους».
Και από βδομάδα... ανασχηματισμός
Απόλυτα αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο iefimerida.gr, πως μετά από το πρώτο εξάμηνο ζωής της παρούσας κυβέρνησης έχει έρθει η στιγμή να γίνουν αλλαγές τόσο στο υπουργικό σχήμα, αλλά πιθανότατα και στους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεδομένων των διαφωνιών που καταγράφονται ήδη από μερίδα υπουργών-κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα-και ανάλογα βέβαια με την έως τώρα αποτελεσματικότητα του καθενός, προμηνύεται είτε "μίνι", είτε "ριζικός" ανασχηματισμός ο οποίος θα οδηγήσει λογικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
1ο Σενάριο: Λίγοι θυμούνται πως μετά την ορκωμοσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού οικονομικών εχει μείνει κενή η θέση του αναπληρωτή υπουργού διεθνών σχέσεων, την οποία κατείχε ο ίδιος μέχρι πρότινος. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο Νίκος Χουντής-νυν αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΞ- είναι αυτός που παίρνει τελικά τη θέση στην ευρωβουλή έπειτα την παραίτηση Γλέζου (αφού είναι ο έβδομος στην εκλογική κατάταξη). Σ' αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός καλείται να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα καλύψουν τις εν λόγω θέσεις και πηγαίνουμε προς μικρές αλλαγές.
2ο Σενάριο: Σε διαφορετική περίπτωση,-πράγμα πολύ πιθανό- ισχύουν όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ισχυρό πια ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τους υπουργικούς θώκους οι υπουργοί της Πλατφόρμας (Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Βαγγελης Αποστόλου, Νίκος Χουντής) που σημαίνει ότι μένουν κενές πολλές θέσεις και οδεύουμε σε ολικό "λίφτινγκ". Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι είναι προφανές πως θα πρέπει να αναλάβουν πρόσωπα τα οποία να μπορούν να "αντέξουν" το βάρος των μέτρων. Σημειωτέον δε, ότι τα...ραντάρ του Μαξίμου είχαν ήδη καταγράψει όλες αυτές τις μέρες τόσο τις υπουργικές επιδόσεις όλων όσο και τις παραφωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προετοιμασμένος για την 'επόμενη μέρα' .
Κρίσιμο Eurogroup για την τύχη της χώρας
Σήμερα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη Βελγική πρωτεύουσα και στις συνομιλίες που θα έχουν οι υπουργοί οικονομικών με κύριο "μενού" την ελληνική πρόταση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί νέο τριετές πρόγραμμα-μνημόνιο, ενόψει του κρίσιμου Εurogroup που συνεδριάζει στις 3 μετά το μεσημέρι. Εκεί, θα κριθούν τα πάντα, αν και τα πρώτα δείγματα θα φανούν νωρίτερα, οπότε και θα συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες του Εuroworking group, με παρόντα τον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως έλεγε αργά χθες βράδυ κυβερνητικό στέλεχος "μοναδική μας έγνοια είναι τα μέτρα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν κι άλλα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάνω απ' όλα προέχει να τρέξει η συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Τέλος, σε επιφυλακή είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού εκτός μεγάλου απροόπτου προγραμματίζεται για αύριο Κυριακή, Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ, που στο δυσάρεστο σενάριο θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...