Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Χαιρετίζουν ΗΠΑ-ΔΝΤ, αλλά δικαιολογείται αυτή η αισιοδοξία; Το Ταμείο προτείνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων


Παρά το γεγονός ότι η επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, σε κύκλους αναλυτών και διπλωματών, είναι ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της «δεν είναι υλοποιήσιμη ή εφικτή» (feasible), στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην αμερικανική κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η κατάσταση για τη χώρα μας θα αλλάξει.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, που ανέλαβε η Ε.Ε. μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τη χώρα μας.
Ο κ. Ράις δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε ήδη τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “μετά από αυτό, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους της, για να βοηθήσει να προωθηθεί αυτή η σημαντική προσπάθεια”.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ έκανε μία απλή ενημέρωση χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες κάτι που θα κάνει στη συνέχεια, αφού αποφάσισε να μην επισκεφθεί την Αιθιοπία, όπως είχε προγραμματίσει, και να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Είπε στα μέλη του Δ.Σ. ότι το Ταμείο θα συνεχίσει τον ίδιο ρόλο και στο νέο πρόγραμμα, αλλά δεν διευκρίνισε το θέμα της χρηματοδότησης, διότι ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση της Ελλάδας να μην εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε ήδη ότι δυσκολεύεται να πληρώσει και την επόμενη δόση.
Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η βιωσιμότητα θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Είναι βασικό στοιχείο του Προγράμματος, όπως είπε στα μέλη του Δ.Σ. Ηδη το Ταμείο επικαιροποίησε την έκθεση βιωσιμότητας στην οποία τώρα προβλέπεται επιμήκυνση 60 ετών.
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
«Η σημερινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πορεία της Ελλάδας προς τα εμπρός εντός της ευρωζώνης, η οποία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. (Η συμφωνία) υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να κάνει βαθιές και δύσκολες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση από τους πιστωτές της να παράσχει οικονομική στήριξη και να συμβάλει στη δημιουργία μιας πορείας της Ελλάδας για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους».
«Αυτές οι υποσχέσεις –αναφέρει η ανακοίνωση- θα απαιτήσουν δύσκολα βήματα από όλα τα μέρη και σημαντικό έργο απομένει να γίνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη σε αυτή τη σημαντική περίοδο».
http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...