Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Επισφαλή στεγαστικά αξίας 49 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια το 2014

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιταχύνουν τις πωλήσεις επισφαλών στεγαστικών δανείων, εκμεταλλευόμενες το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, oι πωλήσεις χαρτοφυλακίων χορηγήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά σε ποσοστό 133% σε ετήσια βάση το 2014, φθάνοντας τα 49 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα των συμβούλων επενδύσεων, CBRE Capital Advisors. Μεταξύ των αγοραστών μεγαλύτερο μερίδιο διατηρούν τα αμερικανικά
ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με το 79% των συναλλαγών. Το ενδιαφέρον αυτό αναθέρμανε τη ζήτηση για μεγάλες εξαγορές, καθώς ο μέσος όρος τους αυξήθηκε από 441 εκατ. ευρώ το 2013 στα 683 εκατ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με τους CBRE Capital Advisors, διοχετεύθηκαν στην αγορά 22 χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ολα εξαγοράστηκαν από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των πωλήσεων σε χαρτοφυλάκια χορηγήσεων το 2014 διεκπεραιώθηκαν στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ το 13% προήλθε από την Ισπανία. Εκεί ο όγκος των πωλήσεων υπερδιπλασιάστηκε από τον αντίστοιχο του 2013. Ο ενθουσιασμός των διεθνών επενδυτών για την ισπανική αγορά ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια άνοιξε τον δρόμο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αρχίσουν να απαλλάσσονται από τα «κόκκινα» δάνειά τους. Οπως παρατηρούν στελέχη της CBRE Capital Advisors, «τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απομόχλευσή τους κατά το παρελθόν έτος». Πάντως, όπως εκτιμούν και αναλυτές του κλάδου, απομένουν αρκετά βήματα ακόμα να κάνουν.
Η εικόνα, ως έχει, αποτυπώνεται με σαφήνεια στα στοιχεία της έρευνας των Cushman & Wakefield. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ακόμα στεγαστικά δάνεια -από δευτερεύουσες δραστηριότητές τους- ύψους 264 δισ. ευρώ και από αυτά θα πρέπει να απαλλαγούν. Το 40% των προαναφερομένων δανείων βρίσκεται στην Ισπανία (περίπου 105,6 δισ.ευρώ). Πάντως, από τα 264 δισ. ευρώ έχουν πουληθεί χαρτοφυλάκια κάτω των 97 δισ. ευρώ. Κατά την εκτίμηση του Πολ Λιούις, ανώτατου διευθυντή των CBRE Capital Advisors, τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων συνιστούν δέλεαρ για τους επενδυτές, «επειδή τους προσφέρουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν πολλά χρήματα και γρήγορα».
Βήματα
Αναφορικά, τώρα, με τα όσα πρέπει να κάνουν ακόμα οι τράπεζες, για να διευθετήσουν προβλήματα, που πηγαίνουν πίσω πριν από το 2008, ο δρόμος δεν είναι σύντομος. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας των Cushman & Wakefield, περισσότερο από το 75% των δανείων στα λογιστικά τους βιβλία χρονολογείται από το 2007 ή και παλαιότερα. Από αυτά, ένα ποσοστό υψηλότερο του 50%, αξίας 500 δισ. ευρώ και άνω, θα λήξουν έως την εκπνοή του 2017.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουν στήριξη, ώστε να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους, επισημαίνουν, τέλος, οι Financial Times. Το 2014 η έκδοση νέων δανείων σημείωσε αύξηση της τάξεως του 47% στα 23 δισ. ευρώ, αν και παραμένει σε επίπεδα κάτω του 50% των αντιστοίχων επιπέδων του 2007 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...