Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Μεγαλύτερη από ό,τι σχεδιάζει η ΕΕ είναι η ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα!

Σε έναν από τους μεγαλύτερους… υποστηρικτές της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του χρέους μοιάζει να εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σε εμπιστευτική του έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη! Σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, η μεγαλύτερη αυτή ελάφρυνση του χρέους, θα χρειαστεί λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία και οι τράπεζες της Ελλάδας τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τα capital controls.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, λίγες μερικές ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές. Σύμφωνα με το Reuters στην έκθεση αναφέρεται πως «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε τέτοιο μέγεθος που να ξεπερνά κατά πολύ ό,τι εξετάζεται μέχρι στιγμής – και ό,τι έχει προταθεί από τον ESM».
Το ΔΝΤ επισημαίνει, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση υπάρχουν πολύ πιο επικαιροποιημένα μεγέθη από αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που είχε παρουσιασθεί στις 2 Ιουλίου.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...