Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΗΛΕΙΑ: Δαπάνησαν 1.750.000 €, δεν λειτούργησε ποτέ, λεηλατήθηκε και τελικά έγινε… καλαμιώνας (Φωτο + Video)

Ποσό περίπου 1.750.000 ευρώ δαπανήθηκε κυρίως από το πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙ για την ανακατασκευή του κτηρίου που στέγαζε παλιά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ!
Αφορά κτήριο του 1928 , το οποίο είχε πληγεί από τους σεισμούς του 1993, τμήμα της της ιστορίας της πόλης του Πύργου και της σταφίδας της περιοχής.
Το κτίριο ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε ειδικά για να στεγάσει  τα σχέδια 180 επιστημόνων από την Ελλάδα και 24 χωρών, από όλες τις Ηπείρους, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg 3 Ελλάδας – Ιταλίας, το «Σωσίπολις»
Κατασκευάστηκε σαν ένας χώρος επιστημονικής έρευνας και υποστήριξης, τόπος
συνάντησης επιστημόνων, έρευνας και μελέτης για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου και φιλοξενίας μεταπτυχιακών φοιτητών.
Κατασκευάσθηκαν αίθουσες διδασκαλίας και διαλέξεων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθουσα υποδοχής, εντευκτήριο, κλιμακοστάσιο, χώρος ηλεκτρικών πινάκων, χώρους WC. Για τη φιλοξενία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές,  στον Α’ όροφο είχαν δημιουργηθεί 5 δίκλινα δωμάτια με πλήρες λουτρό, αίθουσα εργασίας με υπολογιστές, αναγνωστήριο, κουζίνα, κλιμακοστάσιο.
Στις αρχές του καλοκαιριού  του 2010, έγιναν «πανηγυρικά»  τα εγκαίνιά του!
Η έλλειψη οικονομικών πόρων, η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και ο αιφνίδιος θάνατος από την επάρατο του Γάλλου καθηγητή προέδρου του Πιέρ Καρλιέρ,  το «Σωσίπολις», έμεινε στην απραξία .
Ταυτόχρονα όμως  έμεινε και χωρίς  ασφάλεια.
Τον Ιούνιο του 2013 το κτίριο έγινε στόχος βανδάλων που δεν αρκέστηκαν να κλέψουν μόνον υλικά που μπορούν να μεταπωλήσουν σε μάντρες σιδερικών και χαλκού, αλλά με εκδικητική μανία λεηλάτησαν για δεύτερη φορά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ στην είσοδο του Πύργου, κατέστρεψαν και διέλυσαν  ότι υπήρχε στο εσωτερικό του, από γραφεία και παλιές προθήκες ως τους πίνακες και τις καρέκλες έσπασαν τα τζάμια, ξέσκισαν όλο το έντυπο υλικό που υπήρχε,  κατέβασαν τις ψευδοροφές και τέλος χρησιμοποίησαν ως υπαίθριες τουαλέτες τα πατώματα του δεύτερου ορόφου στο κτίριο.
 Σήμερα το κτίριο δεν λειτουργεί καμία δραστηριότητα και το προαύλιό του έχει γίνει ένας απέραντος καλαμιώνας τριών μέτρων ύψους.
Το κτίριο στέκει εκεί για να θυμίζει σε όλους τους περαστικούς από τον δρόμο δημότες ή επισκέπτες της πόλης ότι δαπανήθηκαν περίπου 1.750.000 €, ποτέ δεν λειτούργησε για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Διακρατική συνεργασία και κατάντησε λεηλατημένο και… καλαμιώνας. Ένα σκάνδαλο!!!
Το κτίριο στέκει εκεί για να θυμίζει ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Το κτίριο στέκει εκεί για να θυμίζει ότι πολλά  κονδύλια δαπανήθηκαν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα χωρίς να φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή μας, στην Περιφέρεια και γενικά στην Χώρα. 
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του.
Ούτε η Αντιπεριφέρεια Ηλείας, ούτε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, που επι θητείας του κατασκευάστηκε μέσω της Αναπτυξιακής (πρώην ΗΛΕΙΑΚΗ ΑΕ).
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Νομού, που συχνά περνούν από τον δρόμο, αδιαφορούν για την κατάντια του κτιρίου.
Αλλά ούτε και η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια με επικεφαλείς τουςΚατσανιώτη, Χατζηλάμπρου, έχουν ασχοληθεί με το θέμα δείχνοντας πλήρη αδιαφορία.
Όσο για τον Δήμο Πύργου «φρόντισε» έξω από το κτίριο να υπάρχει «βουνό» σκουπιδιών.
Περιμένουμε απάντηση για όλα αυτά από τους υπευθύνους την οποία θα δημοσιεύσουμε.
Ελπίζουμε να μην έχουν θα, θα, … αλλά άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για να λειτουργήσει το κτίριο προς όφελος των κατοίκων του Νομού, της Περιφέρεια και της Χώρας.

DSC02680 DSC02681 DSC02682 DSC02683 DSC02684
sosipolis
DSC02685 DSC02686 DSC02689 DSC02690
http://www.iliaoikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...