Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πήραν πίσω τα δύσκολα μέτρα για να γλιτώσουν το «αντάρτικο» της Τετάρτης

Αφαιρεί η κυβέρνηση από το νομοσχέδιο που έρχεται την Τετάρτη, τις ρυθμίσεις που αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και τη φορολόγηση των αγροτών. Σκοπός, όπως όλα δείχνουν, είναι να «σπάσουν» οι δύσκολες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει νέα, σημαντική διαρροή βουλευτών, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης:
Την Τετάρτη, 22.07.2015, η συζήτηση /ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:
- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και
ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
- Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.
Προειδοποιούσαν οι αγρότες
Σύμφωνα με το iefimerida, «ταφόπλακα» χαρακτηρίζαν τα μέτρα του νέου μνημονίου αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα για τον κλάδο τους μέτρα οδηγούν σε εξόντωση του πρωτογενούς τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά το 2 δισ. ευρώ και μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος τους. Ζητούν δε αλλαγή του προτεινόμενου νέου πακέτου φορολογικών μέτρων και αντικατάσταση του με σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.
Σε σχετική παράσταση διαμαρτυρίες προς το περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, στο πρόσωπο του οποίου βρήκαν ένθερμο συμπαραστάτη των αιτημάτων τους, προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων. Όπως τόνισαν, δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας δε τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως: αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα βαρύς λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός του.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν την πρόταση της συγκυβέρνησης η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι του αγώνα. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους ”εφοπλιστές της γης” τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στην γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας» δηλώνουν με έμφαση.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναγνώρισε το δίκαιο των επιχειρημάτων και αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο φορολογίας των αγροτών μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας
Η κυβέρνηση έψαχνε ισοδύναμα για να μην περάσει τα μέτρα
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου.... Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν, επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε την φετινή χρονιά ούτε την επόμενη επιπλέον αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχουν ,δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο? Εχουμε το χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα ,εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά οπωσδήποτε όμως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία και να κρατήσουμε ένα χώρο όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις να έχει από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».
ΝΔ: Αναβρασμός για το θέμα των αγροτών - Βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, οι διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι συνεχείς. Κύκλοι από τη ΝΔ ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει τόσο μεγάλη φορολόγηση και μάλιστα από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες και κυρίως για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή.
Όλα αυτά θα έρχονταν σε συζήτηση στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος απόψε στις 19:00 καθώς πολλοί βουλευτές, κυρίως της περιφέρειας, διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο να στηρίξουν αυτοί ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, την ώρα που κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές θα το καταψηφίσουν.
Ενδεικτικό των αντιδράσεων στη ΝΔ είναι πως τουλάχιστον 15 βουλευτές απειλούσαν να καταψηφίσουν τις αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στους αγρότες.
ΠΑΣΟΚ: Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση αγροτών και κτηνοτρόφων
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Παραγωγής και Εμπορίου του κόμματος Γιάννης Δριβελέγκας, προαναγγέλλοντας έτσι την καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη από τη Βουλή.

«Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Καμμένο μετά από 6 μήνες "σκληρής" διαπραγμάτευσης κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, τον διαλύουν.Το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δριβελέγκας.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...