Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Εναντι 1 ευρώ η Eurobank απέκτησε το δίκτυο της Alpha στη Βουλγαρία

Στην εξαγορά του δικτύου 83 καταστημάτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία προχώρησε η Eurobank, μέσω της θυγατρικής της Post Bank. Η συναλλαγή πραγματοποιείται με το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εγχώριες τράπεζες, βάσει των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν. Αργά χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Δ.Σ. της Alpha Bank, που ενέκρινε την πώληση του δικτύου των 83 καταστημάτων που διατηρούσε στη Βουλγαρία. Ακολούθησε το Δ.Σ. για την έγκριση της εξαγοράς του δικτύου της Alpha Bank
στη γειτονική χώρα από τη θυγατρική της Post Bank Bulgaria. Η Post Bank διαθέτει ενεργητικό 3 δισ. ευρώ, δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,6 δισ. ευρώ και δίκτυο 179 καταστημάτων.
Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, η πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την τράπεζα, ενώ αναμένεται να εξοικονομήσει πόρους και να απελευθερώσει ρευστότητα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν ότι με μερίδια 2,5% στις χορηγήσεις και 1,0% στις καταθέσεις, η αγορά της Βουλγαρίας προσέφερε περιορισμένες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. Σύμφωνα με πηγές της Eurobank, η συμφωνία εντάσσεται στα σχέδια αναδιαρθρώσεως των δύο τραπεζών, όπως είχαν εγκριθεί το 2014 από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση των δραστηριοτήτων σε βασικές αγορές. Οταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Post Bank θα είναι η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα στη βουλγαρική αγορά με βάση τις καταθέσεις.
Οι δραστηριότητες των εγχωρίων τραπεζών στο εξωτερικό θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών και αναμένονται νέες πιέσεις για δραστική, αν όχι πλήρη, μείωση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανάλογες πιέσεις είχαν δεχθεί και το 2012, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο τότε οι διοικήσεις κατόρθωσαν να μεταπείσουν την Κομισιόν. Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη, καθώς, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας των επιπτώσεων της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες. Η λογική της Κομισιόν είναι ότι οι εγχώριες τράπεζες, λαμβάνοντας για δεύτερη φορά κρατική βοήθεια, δεν πρέπει να διατηρούν παρουσία στο εξωτερικό και θα πρέπει να απελευθερώσουν πόρους και ενέργεια και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στην εσωτερική αγορά. Με λίγα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν σε πάνω από 7 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο) χάνοντας ενεργητικό 70 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 45 δισ. ευρώ και ένα δίκτυο 2.700 καταστημάτων με 35.000 εργαζομένους. Να χάσουν, δηλαδή, επενδύσεις σχεδόν 10 δισ. ευρώ διαγράφοντας μεμιάς μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1994!
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να υποχρεωθούν, την επόμενη διετία σε περαιτέρω μείωση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, ωστόσο αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν θυγατρικές σε αγορές όπου έχουν ισχυρή παρουσία. Η τελική στρατηγική θα διαμορφωθεί με την Κομισιόν και θα εξαρτηθεί και από το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα διαμορφωθούν μετά τη διαγνωστική μελέτη που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου, ενώ για τον τελικό... λογαριασμό καθοριστική θα είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και του αναβαλλόμενου φόρου.
Κεφαλαιακή ενίσχυση
Με βάση το μοντέλο του 2012, δηλαδή κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών και διάσπαση - εκκαθάριση των μη βιώσιμων, θα πραγματοποιηθεί η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές. Η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση πόρων έως 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία του 2014 για την εξυγίανση τραπεζών. Η νέα οδηγία προβλέπει ότι το 8% των αναγκών μιας τράπεζας θα πρέπει να καλυφθεί (bail in) από τις υποχρεώσεις της τράπεζας κατά προτεραιότητα από τους μετόχους, τους κατόχους ομολόγων και αν χρειαστεί, τους καταθέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ). Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» ούτε για τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...