Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Η νέα φρενίτιδα των μεταλλείων!‏


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Για χρόνια δηλητηριάζουν ποταμούς, καταστρέφουν δάση, εκτοπίζουν κοινότητες, και τώρα οι μεταλλευτικοί κολοσσοί θέλουν να αρχίσουν να σκάβουν και στο βυθό των θαλασσών μας για πολύτιμα μέταλλα.   
24 άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν τη λεηλασία των πιο παρθένων περιοχών του πλανήτη μας, και συναντιούνται σε λίγες μέρες!! Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών, συνήθως τραβάει πάνω της τόσο λίγη προσοχή, όσο και ένα υποθαλάσσιο μεταλλείο μίλια μακριά από τις ακτές -- αλλά το κίνημά μας έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό.
  


Κάποιες χώρες έχουν συμφωνήσει σε μερική ή ολική απαγόρευση και κορυφαίοι επιστήμονες μόλις έκαναν έκκληση για «πάγωμα» των συμβολαίων υ
ποθαλάσσιας εξόρυξης. Ας ενισχύσουμε την έκκλησή τους με ένα ψήφισμα ενός εκατομμυρίου υπογραφών. Στη συνέχεια θα τυπώσουμε ολοσέλιδες ανακοινώσεις σε εφημερίδες (που θα παραδώσουμε προσωπικά στους αρμόδιους) και θα δημοσιεύσουμε τα ονόματά τους και τις απαντήσεις που θα μας δώσουν στα ΜΜΕ. Πρόσθεσε το όνομά σου και στείλε το ψήφισμα παντού:

https://secure.avaaz.org/el/deep_sea_mining_loc/?blfQQeb&v=62041

Οι μεταλλευτικές εταιρίες ισχυρίζονται πως μπορούν να κάνουν εξορύξεις στο βυθό με ασφάλεια. Όμως πρόσφατα, οι αρχές της Ναμίμπια, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας μπλόκαραν σχέδια υποθαλάσσιας εξόρυξης επειδή τα έκριναν επικίνδυνα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως διαρκώς ανακαλύπτουν νέα είδη ζωής στον πυθμένα των θαλασσών, και ότι ο βυθός πιθανόν να χρειαστεί δεκαετίες ολόκληρες για να επανέλθει από διαταραχές στην απόθεση ιζημάτων από τα απόβλητα της εξόρυξης.      

Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (ΔΑΘΒ) έχει ήδη εκδώσει άδειες για διερευνητικές εξορύξεις, σε έκταση 1.2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων υποθαλάσσιου εδάφους. Αυτή η αρχή είναι σχεδόν άγνωστη, και η 24μελής Νομική και Τεχνική Επιτροπή της πραγματοποιεί τον αναλυτικό έλεγχο των επενδυτικών προτάσεων και των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος κάτω από ελάχιστη διαφάνεια.Έχουμε όμως τώρα μια μοναδική ευκαιρία να τραβήξουμε την προσοχή όλου του κόσμου πάνω στα 24 μέλη της επιτροπής, απαιτώντας να παγώσουν όλες τις εξορύξεις μέχρι ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα να αποδείξει πως είναι ασφαλείς και η ΔΑΘΒ να γίνει διαφανής προς τους επιστήμονες και τους πολίτες. 


Συχνά, δεν συνειδητοποιούμε την αξία των πιο πολύτιμων οικοσυστημάτων μας, μέχρι να τα δούμε κατεστραμμένα --  αλλά αυτή τη φορά έχουμε την ευκαιρία να δράσουμε προτού αυτή η εντελώς καινούργια απειλή αρχίσει να ξηλώνει τους βυθούς των θαλασσών μας. Ένωσε κι εσύ τη φωνή σου ενάντια στις υποθαλάσσιες εξορύξεις, για να μαζέψουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές και να τις παραδώσουμε στους ιθύνοντες πριν λήξουν οι συναντήσεις τους:


https://secure.avaaz.org/el/deep_sea_mining_loc/?blfQQeb&v=62041
Μαζί ξεσηκωθήκαμε για να προστατεύσουμε τα πιο πολύτιμα και θαυμαστά οικοσυστήματα του πλανήτη μας --  από τα μεγαλειώδη δέντρα του Αμαζονίου μέχρι τα σπάνια είδη που ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και σου κόβουν την ανάσα. Τώρα είμαστε στα πρόθυρα ενός νέου «πυρετού του χρυσού», που θα μπορούσε να καταστρέψει ένα οικοσύστημα το οποίο έχει ως τώρα γλιτώσει από τον ανθρώπινο όλεθρο.

Με ελπίδα και αφοσίωση,
Alex, Laila, Alaphia, Allison και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...