Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου στο μέτωπο των φόρων

Του Σπύρου Δημητρέλη
Έναν... quot;γολγοθά quot; έχει μπροστά της η νέα σύνθεση του οικονομικού επιτελείου. Έχει να κάνει κυρίως με το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποφευχθεί μια τρύπα στα έσοδα που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε αναγκαστική περικοπή δαπανών καθώς οι εταίροι αρνούνται να χρηματοδοτήσουν πρωτογενή ελλείμματα.
Οι άμεσες προτεραιότητες για την τόνωση των κρατικών εσόδων είναι:
-η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Ο μηχανισμός απαιτείται να ενεργοποιηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί
κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης στην αγορά ειδικά μετά την αύξηση στο 23% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δεδομένη υστέρηση εσόδων που προκαλεί η βύθιση της οικονομίας στην ύφεση
-η επιτυχής ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων που έχει περάσει ήδη από σαράντα κύματα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση και ήδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις με την προθεσμία να έχει μεταφερθεί στις 26 Αυγούστου.
-η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ υπό τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με τους εταίρους. Ο φόρος θα πρέπει να αποφέρει και φέτος τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη και αν πραγματοποιηθεί μείωση των αντικειμενικών τιμών, όπως έχει διατάξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, εντολή η οποία έχει ήδη παραβιαστεί καθώς η αναπροσαρμογή έπρεπε να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου.
-να εντατικοποιηθεί τάχιστα ο φορολογικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής που αποφέρει και σημαντικά έσοδα. Αυτό θα γίνει με την ενίσχυση των ελεγκτικών κέντρων με προσωπικό για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προσαύξησης περιουσίας.
-η ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πλέον θα πρέπει, προκειμένου να περάσουν από το δημόσιο ταμείο, να πιεστούν με κατασχέσεις.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους μεγαλοφειλέτες.
-η ενεργοποίηση των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα.
-η υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την τόνωση των φορολογικών εσόδων όπως η λειτουργία του καταθεσιολόγιου και η οικιοθελής δήλωση quot;μαύρων quot; καταθέσεων.
-η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου βάση του οποίου θα επιχειρηθεί η καταπολέμηση της μικρής αλλά εξαιρετικά διαδεδομένης φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες.
-ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους θεσμούς που στελέχη τους καταφθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα τιτάνιο έργο που πρέπει να γίνει όχι μόνο σύντομα αλλά και σωστά προκειμένου να μεταφραστεί και σε εισπρακτική επιτυχία για το δημόσιο.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...