Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ο πολιτικός κυνισμός του κ. Τσίπρα και οι δημοκρατικοί και εθνικοί κίνδυνοι

Τα κόμματα της δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης θα κάνουν το εθνικό κοινοβουλευτικό τους καθήκον. Θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία που συνήψε στην Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης ο κ. Τσίπρας υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τη χώρα. Συνθήκες που δημιούργησε ο ίδιος με σειρά εσφαλμένων επιλογών γεμάτων με ψέμματα, ψευδαισθήσεις, μύθους και τυχοδιωκτισμούς.
Η βλάβη που υπέστη η χώρα το τελευταίο εξάμηνο είναι τεράστια. Η ζημία  που προκάλεσε το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών καταλυτική. Άλλαξε όλα τα δεδομένα της δυναμικής του χρέους. Αποδυνάμωσε πλήρως τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Εκτίναξε στα ύψη  το πακέτο των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Τίποτα από αυτά δεν ήταν μοιραίο.  Αν η Κυβέρνηση ολοκλήρωνε τη διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο, ο λογαριασμός θα ήταν ασύγκριτα μικρότερος. Τώρα χάθηκαν προσπάθειες τουλάχιστον τριών ετών. Η Ελλάδα εισέρχεται σε «μνημόνιο 3» τριετούς διάρκειας.
Ο πιο απλός υπολογισμός της εθνικής υποχώρησης είναι μακροοικονομικός. Το 2015 αναμενόταν ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ. Τώρα υπολογίζεται ύφεση - 3,6% για το 2015 και -  1,6 % για το 2016. Με τα σημερινά επίπεδα ΑΕΠ αυτό σημαίνει διαφορά περίπου 12 δις για φέτος.
Υπάρχουν παρόλα αυτά πολλοί που λένε με ανεκτικότητα και συμπάθεια, αναφερόμενοι στον κ. Τσίπρα : «Το παλικάρι το πάλεψε. Αγωνίστηκε. Ξενύχτησε. Απάντησε υπερήφανα. Δεν τα δέχθηκε όλα πρόθυμα όπως οι προηγούμενοι.»
Μάλιστα. Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε το Grexit που θεωρούσε ότι είναι απειλή για την ευρωζώνη ενόψει της οποίας θα υποχωρούσαν οι εταίροι. Το Grexit στο οποίο πιστεύουν υπουργοί και βουλευτές του. Το οποίο προετοίμαζε ως σενάριο  ο κ. Βαρουφάκης κατ´ εντολή του. Και τελικά το Grexit που ήθελε ο κ. Σόιμπλε και αγωνιστήκαμε να αποτρέψουμε. Ενώ ήξερε τι συνέβη το 2011 στο  Βρόσκλαβ. Ήξερε το περιεχόμενο των δικών μου συζητήσεων με τον κ. Σόιμπλε και το πώς αποτράπηκε το ενδεχόμενο αυτό.
Μάλιστα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες στην ΕΡΤ πως όφειλε να αποτρέψει τον κίνδυνο ασύντακτης χρεοκοπίας που ο ίδιος επανέφερε σε μια χώρα με - έστω μικρό- πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ( 0,4 % ονομαστικό , 1,5% διαρθρωτικό, από τα καλύτερα στην ΕΕ). Όταν όμως εμείς λέγαμε ότι έπρεπε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο ασύντακτης χρεοκοπίας το 2010 ή το 2011 σε μια χώρα με πρωτογενές έλλειμμα 12% του σημερινού ΑΕΠ τότε, μας λοιδορούσε και μας έλεγε ότι η ασύντακτη χρεοκοπία έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα αποφυγής του μνημονίου, γιατί η ασύντακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ήσαν  ελληνικά όπλα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους .
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επί πέντε χρόνια όλες τις εύκολες και επιπόλαιες αντιμνημονιακές  θεωρίες που τώρα διαψεύδονται παταγωδώς.
Εξαπάτησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό με δημαγωγικές υποσχέσεις που ακυρώθηκαν στο σύνολό τους.
Εξευτέλισε το 61% του Ελληνικού λαού που το έπεισε να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 5.7 καθώς μετέτρεψε  ταχυδακτυλουργικά την απόρριψη της πρότασης Γιούγκερ της 25.6 σε συμφωνία της 12.7 με όρους καταφανώς επαχθέστερους .
Παραπλάνησε την ευρεία πλειοψηφία που συγκεντρώθηκε στη Βουλή στις 10.7, όταν έλαβε εξουσιοδότηση με τις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, γιατί διαψεύσθηκε σε όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε:
- Υποσχέθηκε πρόγραμμα αμιγώς ευρωπαϊκό χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ και υπέγραψε πρόγραμμα με υποχρεωτική συμμετοχή  του ΔΝΤ.
 - Υποσχέθηκε κατάργηση της τρόικας και αυτή επανέρχεται πανηγυρικά στην Αθήνα.
- Υποσχέθηκε αναπτυξιακό πακέτο και απλώς επαναλήφθηκαν τα ήδη διασφαλισμένα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.
 - Υποσχέθηκε αναδιάρθρωση χρέους και έλαβε δήλωση ασθενέστερη αυτής του 2012. Δήλωςη που αποκλείει ρητά και το ονομαστικό κούρεμα και την περαιτέρω μείωση επιτοκίων και αναφέρεται μόνο σε ήπιες παραμετρικές αλλαγές, όπως η παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής. Και αυτό όμως μόνο μετά την πρώτη θετική αναθεώρηση του νέου μνημονίου. Επιπλέον δεσμεύθηκε να τιμήσει όλες τις υποχρεώςεις της χώρας έναντι όλων των πιστωτών. Την ίδια ώρα η ΠτΒ διανέμει το προκαταρκτικό πόρισμα της «επιτροπής αλήθειας» που κρίνει το χρέος ως επονείδιστο και διαγραπτέο! Μας έβριζε όμως χυδαία για την αναδιάρθρωση και το κούρεμα του 2012 με μοχλό το psi που προσέφερε στη χώρα μείωση χρέους σε παρούσα αξία ύψους 180 δις ευρώ, δηλαδή 100 % του σημερινού ΑΕΠ. Ακόμη και χθες στην ΕΡΤ επανέλαβε ωμά ψεύδη σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όλα αυτά όμως είναι τίποτα μπροστά στη δημοκρατική πρόκληση της χθεσινής αυτής συνέντευξης του κ. Τσίπρα στην ΕΡΤ :
 - Δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό ούτε για την αντιμνημονιακή δημαγωγία που αλλοίωσε τα πολιτικά του κριτήρια, ούτε για την προεκλογική εξαπάτηση του Ιανουαρίου, ούτε για τα λάθη, τα επικίνδυνα παίγνια και τη ζημιά του χαμένου πενταμήνου, ούτε για τον πρωτοφανή ευτελισμό της λαϊκής ψήφου στο δημοψήφισμα. Όλα καλώς καμωμένα. Είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Λες και οι άλλοι δεν ήταν . Εκφράζει το λαό . Τώρα και εναντίον ενός μεγάλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.  Εκφράζει τον λαό και με αντιμνημονιακή εντολή και με υπερμνημονιακή εντολή! Εκφράζει και το υπερήφανο «όχι» και το ταπεινωμένο «ναι». Εκφράζει τα πάντα. Δηλαδή συμψηφιστικά τίποτα, αλλά αρέσει. Αυτό προφανώς του αρκεί. Αρκεί δυστυχώς και σε ένα μεγάλο δημοσκοπικά τμήμα της κοινής γνώμης.
- Δεν είχε κανένα  δισταγμό να μεταβάλει πλήρως τον άξονα της πολιτικής του, επειδή η πολιτική με την οποία εκλέχτηκε και την οποία επικύρωσε ο λαός στο δημοψήφισμα ήταν επικίνδυνη, όπως ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς . Συνεπώς η ασυνέπεια εμφανίζεται ως προσόν του υπεύθυνου "εθνικού ηγέτη" και αυτό υμνείται από πολλούς που πάσχουν προφανώς από ένα εξελληνισμένο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Είναι έτοιμοι να ερωτευθούν τον απαγωγέα της λαϊκής εντολής.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε με απόλυτο κυνισμό το πολιτικό του σχέδιο και την θεσμική του αντίληψη περί κυβέρνησης, Βουλής και κόμματος. Το σχέδιο είναι λοιπόν το εξής :
 - Η κυβέρνηση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της 25.1.2015 είναι πάντα η τερατώδης εθνικολαϊκιστική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τίποτα δεν θίγει τη στενή πολιτική και προσωπική σχέση Τσίπρα / Καμμένου. Ο κ. Τσίπρας δεν συζητά κανένα άλλο κυβερνητικό σχήμα. "Σέβεται την εντολή του λαού".
 - Συνεχίζει συνεπώς, ανεξαρτήτως διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή αποκλίσεων του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαδικασιών και αποφάσεων που θέτουν σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και διασφαλίζουν την καταβολή της πρώτης δόσης / γέφυρας.
 - Θεωρεί δεδομένο ότι ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα ψηφίζουν τα αναγκαία δύσκολα  μέτρα και θα αναπληρώνουν τις κοινοβουλευτικές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Τσίπρας αυτοθαυμάζεται επειδή έχει καταφέρει να είναι πλέον πρωθυπουργός με διπλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια αντιμνημονιακή / εθνικολαϊκιστική για τυχόν προτάσεις εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας και για αβανταδόρικα νομοσχέδια. Και μια υπεύθυνη/  φιλοευρωπαϊκή, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, για τα δύσκολα μνημονιακά μέτρα !
- Επειδή όμως ξέρει ότι αυτό δεν διαρκεί, ανέχεται τους διαφωνούντες βουλευτές του, που ταυτοχρόνως τους απειλεί με διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι έτοιμος να προκαλέσει μόλις υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο με τον ESM και μόλις ληφθούν τα πρώτα 12 δις του νέου δανείου.
- Κατά την ίδια λογική, ζητά από την δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση που είναι εθνικά υπεύθυνη και πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καταστροφικές, να τον στηρίξει ψηφίζοντας όλα τα δύσκολα νομοσχέδια στη Βουλή ώστε αυτός να οργανώσει το επόμενο βήμα του στο κομματικό γήπεδο, δηλαδή να πάει σε εκλογές απαλλασσόμενος από τους διαφωνούντες. Να πάει σε εκλογές σε λίγους μήνες, με στόχο να τις κερδίσει με εντολή αντίστροφη αυτής των εκλογών του Ιανουαρίου και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, ως «εθνικός ηγέτης» της ευρύτερης κεντροαριστεράς,  αγκαλιασμένος με τον κ. Ολάντ και τον κ. Ρέντσι.
Όλα δε αυτά δεν τα κρύβει. Τα λέει άνετα και απροκάλυπτα. Και έχει ακροατήριο δεκτικό. Έτοιμο να στηρίξει τη μεγαλύτερη δημοκρατική εξαπάτηση των τελευταίων δεκαετιών και να συγχωρέσει την ανυπολόγιστη βλάβη που προκλήθηκε στην εθνική οικονομία και τη διεθνή θέση της χώρας.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο κ. Τσίπρας έκρυψε το σχέδιο του. Το είπε φόρα παρτίδα.
Η δημοκρατική πρόκληση είναι πρωτοφανής. Τα κόμματα της δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους θεσμούς και το εθνικό συμφέρον.
Η ψήφος στο πρώτο νομοσχέδιο  δίδεται κατ´ ανάγκην. Όμως αμέσως μετά πρέπει να ζητηθούν αυστηρές θεσμικές εγγυήσεις. Για τις άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες πέραν της οικονομίας. Για τη λειτουργία της Βουλής. Για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το Eurogroup και τον ESM ώστε το πρόγραμμα να καταστεί εφαρμόσιμο  και ασφαλές. Για την αναγκαία εθνική, παραγωγική, κοινωνική συμφωνία εξόδου από την κρίση. Για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού νόμου για τον οποίο υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση νόμου.
Είμαστε - πρέπει να είμαστε - εθνικά υπεύθυνοι. Δεν δικαιούμαστε όμως να είμαστε δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά και εκλογικά αφελείς. Δεν βοηθούν αλλά υπονομεύουν  το εθνικό συμφέρον όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αυτό που τόσο απροκάλυπτα έκανε και λέει τώρα ο κ. Τσίπρας.
 http://www.evenizelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...