Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ο Ρέντσι καταργεί τον φόρο στην πρώτη κατοικία


Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύτηκε σήμερα να καταργήσει τον μισητό φόρο ακίνητης περιουσίας από του χρόνου, αλλά και να προχωρήσει μελλοντικά και σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, λέγοντας πως το σχέδιό του να ενισχύσει την ανάπτυξη δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας.
Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του, ο κ. Ρέντσι είπε πως θα καταργήσει τον φόρο στην πρώτη κατοικία από το 2016. Ο ίδιος δεν είπε πόσο θα κοστίσει αυτό, όμως οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφερναν τα ετήσια έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο στα 4 δις. ευρώ. Ο κ. Ρέντσι είπε επίσης πως θα μειώσει την εταιρική φορολογία από το 2017 και την φορολογία στα προσωπικά εισοδήματα και τις συντάξεις από το 2018. «Η δέσμευσή μου ενώπιων σας είναι να εργαστώ για πέντε χρόνια για να κάνω μειώσει
φόρων που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία αυτής της χώρας», είπε. «Και μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να αυξήσουμε το χρέος για τα παιδιά μας».
Η χαμηλότερη φορολόγηση θα βοηθούσε ώστε να τονιστεί η ανάκαμψη της Ιταλίας, η οποία μόλις αρχίζει να αναδύεται από μια τριετή ύφεση που οδήγησε την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1970.
Κατά την ομιλία του είπε πως το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, πρέπει να «αλλάξει την ταυτότητά του» και να γίνει γνωστό ως το κόμμα που κόβει τους φόρους, σημειώνοντας πως πάνω από το 80% των ιταλών είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως και οι προκάτοχοί του επιχείρησαν να απαλείψουν τη συγκεκριμένη φορολογία, όμως αναγκάστηκαν είτε να την επαναφέρουν (Μπερλουσκόνι) ή να την διατηρήσουν (Λέττα), καθώς χρειάζονταν τα έσοδα.
Η υπόσχεση για μείωση των φόρων μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμα σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία η Ιταλία μειώνει το χρέος της, κάτι που η Ρώμη έχει πει πως δεν θα συμβεί με τόσο ταχύ ρυθμό όσο απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ.
Ο Ρέντσι επέκρινε επίσης τις πολιτικές της ΕΕ, λέγοντας πως «η πολιτική λιτότητας της ΕΕ υπήρξε καταστροφική».
Σημειώνεται πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...