Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και τα σενάρια για κάλπες ενισχύονται

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν δέχεται τις προτάσεις των δανειστών. «Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του», αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.  Ταυτοχρόνως επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση» επί της οποίας
«αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών» και «είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο».
Όπως μετέδωσε το Reuters, σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.  
Ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να  συναντηθούν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη. Λογικά, ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με την ελληνική πρόταση υπό μάλης και με ένα πακέτο νέων προτάσεων στην πίσω τσέπη του παντελονιού του. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις και οι εμπλεκόμενες πλευρές το γνωρίζουν. Και το περιμένουν. 
Η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ζωντανή. Ο Αλέξης Τσίπρας- το γράψαμε προ ημερών, έχει επιλέξει τη συμφωνία. Δεν φιλοδοξεί να γίνει ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Και οι εταίροι- δανειστές, λένε ότι δεν επιδιώκουν το Grexit.  
Όσο κοντά και αν βρίσκεται μια συμφωνία, έως ότου αποφασιστεί, ουδείς μπορεί να αποκλείει ένα «ατύχημα». Ο ένας δοκιμάζει τις αντοχές του άλλου. Όσο ο χρόνος πλησιάζει, τόσο γιγαντώνονται οι απαιτήσει. Συνήθως ο ισχυρός, παίζει με τα νεύρα του ανίσχυρου. Ο οποίος (ανίσχυρος) όμως, δεν αποκλείεται να μουλαρώσει και να αρνηθεί αυτό που του δίνουν.  
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση». Ωστόσο το χρονικό όριο τίθεται από μόνο του. Έχει και αυτό τις… κόκκινες γραμμές του, που δεν είναι άλλες από τις υποχρεώσεις της χώρας. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σε μισθούς, συντάξεις και χρέη δηλαδή. Όσο ο χρόνος περνάει, οι υποχρεώσεις καλύπτονται όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία. Και όσο η δυσκολία μεγαλώνει, τόσο συχνότερα και ισχυρότερα ακούγονται οι φωνές που υπενθυμίζουν ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα- ότι υπάρχει πάντα η διέξοδος προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.  
Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε πίεση, σε κάθε εκβιασμό, σε κάθε προσπάθεια ταπείνωσης της χώρας από την πλευρά των δανειστών, στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται ότι ευτυχώς που το σενάριο προσφυγής στις κάλπες, υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Ανεξαρτήτως από τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.  
Ωστόσο, ταυτοχρόνως διαπιστώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αναγνωρίζουν ότι εάν αποφασιστεί προσφυγή στο λαό, αυτό πρέπει να γίνει σύντομα. Γιατί οι εκλογές, όταν (και αν) αποφασιστούν, προϋποτίθεται ότι θα διεξαχθούν υπό κανονικές συνθήκες. Με ανοικτά τα ΑΤΜ και τους μισθούς και τις συντάξεις να καταβάλλονται κανονικά. Άλλως δεν θα είναι εκλογές. Αυτοχειρία θα είναι, ότι και αν καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις… 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...