Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

fraoulesw3

Οι ελπίδες της Ελλάδας να ξεφύγει φέτος από τη βαθιά ύφεση μπορεί να προσκρούσουν στις συνέπειες που έχει για την οικονομία το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε τηλεγράφημά του.
«Το αναμενόμενο κόστος από το εμπάργκο για την ελληνική οικονομία μπορεί να δείχνει ανεκτό, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για τον τουρισμό και τη γεωργία εν μέσω μιας εύθραυστης πορείας αργής ανάκαμψης», σημειώνει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Δημιουργεί και ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα», συμπληρώνει.

Το πρακτορείο στέκεται στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και το
διμερές εμπόριο (λόγω κυρίως φυσικού αερίου) φτάνει τα 9,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας και αυτό με τη Γερμανία.
Σημειώνει ότι ήδη υπάρχουν προβλέψεις για 200.000 λιγότερες αφίξεις Ρώσων τουριστών και απώλεια 300 εκατ. ευρώ από τα τουριστικά έσοδα. Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ ότι παράλληλα καταγράφεται μείωση 50% στις αφίξεις Ουκρανών. Αυτά τα στοιχεία έρχονται μετά την αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία κατά 42% πέρυσι, στο 1,34 εκατομμύριο επισκέψεις.
Επίσης καταγράφονται τα προβλήματα που προκαλούνται στον αγροτικό τομέα, δεδομένου ότι μπορεί η ρωσική αγορά να καλύπτει μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, όμως απορροφά το 25% των ροδάκινων και το 50% της φράουλας.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου