Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΟΥΣ NYT: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

gkikas-xardouvelis0329dg

“Στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times (ΝΥΤ).
«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», δήλωσε ο υπουργός. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος, σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, την τρίτη φορά που θα αναζητήσει κεφάλαια μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει οι περισσότερες. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι
δεν θα αναστραφούν», σημείωσε, προσθέτοντας: Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα είναι στο παρασκήνιο».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Οι ελπίδες του κ. Χαρδούβελη να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεσή της έχουν αυξηθεί από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αναφέρει το δημοσίευμα. «Ένας απαισιόδοξος θα έλεγε, “όλα είναι δύσκολα στον κόσμο – στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;”. Ένας αισιόδοξος θα έλεγε “αφού έχει υπάρξει τέτοια οικονομική πτώση, είναι εύκολο να ανακάμψεις”».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη – η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία – θα ωφελήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά». Στην ερώτηση, αν οι ελεγκτές της τρόικας θα έχουν σκληρή θέση, όταν έρθουν στην Αθήνα, για τα θέματα του προϋπολογισμού, ο κ. Χαρδούβελης αντέδρασε, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την ‘Ανοιξη ότι είχαν λάθος. «Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».
Οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, δήλωσε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία. Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» – όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...