KΕΡΔΗ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ’14 ALPHA: 267,4 EKAT. EΘΝΙΚΗ: 1.146 EKAT. – ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 164 ΕΚΑΤ.-KΕΡΔΗ B’ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕUROBANK: 222 ΕΚΑΤ.. ΜΕΙΩΣΗ ΤΡ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ (-3,7%) ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
EΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ- ΙΣΧΥΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ερμητικά κλειστή παραμένει η «στρόφιγγα» ρευστότητας των τραπεζών! Μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι μετά το πέρας τηςανακεφαλαιοποίησης των λεγόμενων συστημικών τραπεζών της χώρας, οι «στρόφιγγες» της ρευστότητας θα άνοιγαν!
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που ,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσαν την Πέμπτη (28/8) στη δημοσιότητα η Εθνική Τράπεζα ,η Alpha, η Πειραιώς και
η Eurobankπαρουσιάζουν υπερκέρδη! Συγκεκριμένα στα 1.146 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο 6μηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 234%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στα 267,4 εκατ.ευρώ,δε, έφτασαν και τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank το ίδιο διάστημα. Ανάκαμψη των κερδών στο Β’ τρίμηνο του 2014 προ προβλέψεων για την Eurobank κατά 14,4% έναντι του Α΄ τριμήνου 2014 σε €222 εκατ.Στα 164 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο β’ τρίμηνο, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, οπότε και είχε εμφανίσει ζημιές ύψους 247 εκατ. ευρώ.
«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΕ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ
Την ίδια ώρα από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει μείωση κατά 9 δις ευρώ περίπου ( 222,4 δις ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο στα 213,8 δις ευρώ τον ίδιο μήνα φέτος) των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η οποία επιβεβαιώνει την πολιτική μη-χορήγησης νέων δανείων των τραπεζών παρά τα υπερκέρδη που παρουσιάζουν!
Επιβεβαιώνεται επιπλέον το γεγονός,ότι οι τράπεζες ασκούν εκβιασμούς καιτρομοκρατία μέσω και των εισπρακτικών εταιρειών αλλά και μέσω πλειστηριασμώντελικά ώστε να υπάρξει τελικά αποπληρωμή τους, μέσα στο σημερινό ασφυκτικό εισοδηματικά πλαίσιο για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ήταν αρνητική (-3,7%) τον Ιούλιο, σε συνέχεια της μείωσης κατά -3,5% τον Ιούνιο!
Όσον αφορά στην καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις , τον Ιούλιο του 2014 έφτασε να είναι αρνητική κατά -707 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αρνητική ροή κατά-482 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013.
Και όλα αυτά , μάλιστα, την ώρα που οι μικρομεσαίες και ειδικά οι ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις αποκλείονται πλήρως από τον νέο δανεισμό , ενώ στις μεγάλες προκρίνεται ένα μοντέλο αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια , στο βαθμό, βέβαια, που αυτά δεν θίγουν το κέρδος των τραπεζών από την επιτοκιακή διαφορά (περίπου 3,9%) σε καταθέσεις και χορηγήσεις.
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ! «ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ!
Ενώ λοιπόν νοικοκυριάατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες έχουν λάβει 48 δις ευρώ «ζεστό» χρήμα από το 2008 μέχρι σήμερα!
Συγκεκριμένα :
  • Το 2008, 4,5 δις ευρώ.
  • Το 2011, 18 δις ευρώ μετά το «κούρεμα» του χρέους, το περιβόητο PSI.
  • Το 2013, 25,5 δις ευρώ για ο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τα συγκεκριμένα κεφάλαια εντάχθηκαν αυτόματα στο δημόσιο χρέος και ήδη έχει αρχίσει να τα αποπληρώνει ο ελληνικός λαός! Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Bank, που σήμερα πέρασαν σε καθεστώς κερδοφορίας, από τα κρατικά ταμεία έχουν λάβει:
• Με το νόμο 3723/2008 (ΦΕΚ 250, 9 Δεκεμβρίου 2008) η Alpha Βank 940 εκ. Ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 1.35 δις ευρώ.
• Με το νόμο 4046/2012 (μνημόνιο 2), για την ανακεφαλαιοποίηση τους που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 201, η Alpha Βank πήρε 4,021 δις. Ευρώ και Εθνική Τράπεζα 8,677 δις ευρώ!
• Μεγάλα ποσά έχουν λάβει και οι άλλες δυο συστημικές τράπεζες «Εurobank» και «Πειραιώς».
ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ… ΚΑΙ 48 ΔΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ
Τα χρήματα του ελληνικού λαού, λοιπόν, οδήγησαν τις τράπεζες σε τρομερή κερδοφορία και ως αντάλλαγμα και η «στρόφιγγα» του δανεισμού έκλεισε περαιτέρω αλλά και από31/12/14 ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες!
Από την μεριά της κυβέρνησης ετοιμάζονται «δραστικές» πολιτικές λύσεις! Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, πριν ένα μήνα, στα «ΝΕΑ», όπου ανέφερε ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να μεταβιβάζουν την κυριότητα των κατοικιών τους στις τράπεζες και στη συνέχεια, εφόσον μπορούν να πληρώνουν νοίκι στις τράπεζες για να κατοικούν στα σπίτια τους, που προηγουμένως θα τους έχουν κλέψει!
Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που στο ασύλληπτο ύψος των 3,7 δις ευρώ ανήλθε ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ), με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να ασφυκτιά και να στενάζει!
Η επιχείρηση αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας σε πλήρη ανάπτυξη!
ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε απόγνωση το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας , ενώ προκύπτει ως άμεση συνέπεια των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης και των «νεοαποικιοκρατών» της Τρόικα αλά και των ληστρικών επιλογών των Τραπεζών σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με ριζοσπαστικά μέτρα, στην ουσία μια νέα “σεισάχθεια”, που θα αφορά , κυρίως, ευάλωτανοικοκυριά αλλά και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με μέτρα για τη διασφάλιση ισχυρής χρηατοδότησης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την έξοδό τους από το υφεσαικό τέλμα.
Προϋπόθεση για όλα αυτά δεν είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίησή του, που συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση μιας νέας προοδευτικής πορείας ανάπτυξης, παραγωγικής και κοινωνικήςανασυγκρότησης και διεξόδου από την κρίση.
http://eleutheriellada.wordpress.com/