Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κάηκε ο Κουβέλης

Η είδηση της Καθημερινής, ότι ο Σαμαράς θα προτείνει Κουβέλη για πρόεδρο, είναι περισσότερο μια υπόθεση, παρά είδηση. Για τους εξής λόγους.

Πρώτον, ο Σαμαράς, ακόμη και αν είχε καταλήξει στην πρόταση Κουβέλη, αποκλείεται να το έδινε στον τύπο, διότι στην περίπτωση αυτή θα εμπόδιζε την αποδοχή της πρότασης. Η αντιπολίτευση, όπως το κάνει ήδη, θα αύξανε την πίεση πάνω στον Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ θα αντιδρούσε και ο ίδιος ο Κουβέλης θα ερχόταν σε δύσκολη θέση, όπως και ήρθε. Διότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την αποδοχή της πρότασης και επομένως η κίνηση μοιάζει περισσότερο με αμοιβαία συναλλαγή. Κοινώς μια
τέτοια διαρροή μάλλον θα έκαιγε το όνομα. Άρα ο Σαμαράς δεν έδωσε μια τέτοια πληροφορία.
Μπορεί όμως η πληροφορία να έχει απλώς διαρρεύσει από άλλες πηγές. Ούτε κι αυτό είναι πιθανό, αλλά το κυριότερο, δεν είναι αξιόπιστο. Τι σημασία έχει τι λέει ένα στέλεχος της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους; Μικρή. Σημασία έχει τι θα πει ο Σαμαράς.
Αλλά το σοβαρότερο είναι άλλο: πολύ δύσκολα θα προταθεί ο Κουβέλης, ούτως η άλλως. Διότι, πολύ απλά, είναι απίθανο να συγκεντρώσει 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής. Διότι, εάν προταθεί ο Κουβέλης, τότε οι ΑΝΕΛ βγαίνουν αυτόματα από τον υπολογισμό. Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι βουλευτές του Καμμένου θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Κουβέλη. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως διάλυση του κόμματος. Μπορεί να πάνε ένας ή δύο, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Γιατί δεν αρκεί; Διότι ήδη από την ΔΗΜΑΡ έχουν δηλώσει 4 βουλευτές ότι δεν στηρίζουν εκλογή προέδρου, ούτε και του Κουβέλη. Επομένως η ΔΗΜΑΡ θα δώσει 9 βουλευτές στην καλύτερη περίπτωση, εάν προσθέσουμε αυθαίρετα και άλλους δύο των ΑΝΕΛ πάμε στους 11. Το όλον 165. Από πού θα βρει η κυβέρνηση άλλους 15; Οι ανεξάρτητοι της Βουλής, όσοι δεν έχουν ήδη συμμαχήσει με τον Συριζα (περίπου 5), είναι όλοι πρώην ΑΝΕΛ, ο Νικολόπουλος που συμμαχεί με τον Καμμένο και οι λοιποί της καραμανλικής λαϊκής δεξιάς, ο Πολύδωρας, ο Ζώης, ο Κακλαμάνης κα. Θα πάνε όλοι αυτοί, εν σώματι, να ψηφίσουν Κουβέλη; Είναι εντελώς απίθανο.
Επομένως, η πρόταση Κουβέλη, ακόμη και αν ο ίδιος την αποδεχθεί, πράγμα δύσκολο, διότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα την πολιτική του αξιοπιστία, δεν έχει τύχη. Δεν θα συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, λόγω ΑΝΕΛ.
Κατά τη γνώμη μου, η μοναδική περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή είναι να προταθεί- και αυτό να γίνει αποδεκτό-ο Καραμανλής. Τότε πιθανόν θα πάνε όλοι της ΑΝΕΛ και αρκετοί της ΔΗΜΑΡ που θέλουν παραμονή της κυβέρνησης. Θα πάνε επίσης και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι που είναι καραμανλικοί. Αλλά ακόμη και αν δεν βγούν οι 180 και πάμε σε εκλογές, τότε ο Σαμαράς θα είχε πετύχει την μέγιστη κεντροδεξιά συσπείρωση.
Εάν ο Σαμαράς δεν προτείνει Καραμανλή, οι πρόωρες εκλογές είναι βέβαιες. Είναι εντελώς απίθανο, υπό τις παρούσες συνθήκες μέσα στην κεντροδεξιά, να προταθεί για πρόεδρος πρόσωπο από την κεντροαριστερά. Αυτό θα ήταν το καλύτερο άλλοθι για όσους βουλευτές της κεντροδεξιάς δεν επιθυμούν να δώσουν χείρα βοηθείας στον Σαμαρά.
Όσο για εκείνους που κρίνουν την υπόθεση με καθαρά υπολογιστικά κριτήρια και λένε ότι εφόσον κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές, άρα θα πάμε υποχρεωτικά σε εκλογή προέδρου, πρέπει να πούμε ότι βεβαίως ο βουλευτής και τα κόμματα φροντίζουν για την πολιτική τους ύπαρξη. Πλην όμως αυτό έχει ένα όριο: την απαραίτητη πολιτική κάλυψη, έτσι ώστε να μην γελοιοποιηθεί ούτε ο βουλευτής, ούτε το κόμμα. Πως θα πάνε δηλαδή ο Καμμένος ή ο Πολύδωρας να στηρίξουν κυβέρνηση Σαμαρά, μέσα σε μια νύχτα;
Δεν είναι και τόσο εύκολο, όσο νομίζουμε, να έχει κανείς το θάρρος του Τσιριμώκου...
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...