Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

putin-porosenko29CD5B4CF4D184105962

Με μια χειραψία μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο άρχισε στο Μινσκ της Λευκορωσίας η συνάντηση για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Στις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι στόχος τους είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και η επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.
Η σύσκεψη κορυφής στο Μινσκ πραγματοποιείται υπό την προεδρία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και με τη συμμετοχή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας λαίδης Κάθριν Αστον, του επιτρόπου ενέργειας Γκίτερ Έτινγκερ και του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε αργότερα ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η κατ’ ιδίαν συνάντηση
που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αναμένεται να γίνει» δήλωσε ο Ποροσένκο, τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.
Η συνάντηση στο Μινσκ πραγματοποιείται την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει στρατιώτες και εξοπλισμό στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο συνέλαβε 10 ρώσους αλεξιπτωτιστές σε ουκρανικό έδαφος και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, ωστόσο το Κίεβο δεν δέχεται αυτήν την εξήγηση.
Προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης της χρήσης βίας ή χωρίς την έναρξη διπλωματικού διαλόγου με τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να τερματιστεί η αιματοχυσία και να ξεκινήσει η διαδικασία για έναν πολιτικό συμβιβασμό. Σημείωσε, δε, ότι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την σταθεροποίηση στην περιοχή είναι η θεσμοθέτηση αυστηρών ελέγχων στα σύνορα.
Ειδικότερα, ο ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι βασικά βήματα για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία είναι ο τερματισμός της παροχής εξοπλισμού στους αντάρτες, η παροχή άδειας εισόδου στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.
Ο Πέτρο Ποροσένκο παρατήρησε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές προκειμένου να επιστρέψει η ειρήνη στην περιοχή.
Από την πλευρά, του ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση αναφέρθηκε και στο θέμα της εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας – ΕΕ. Όπως είπε, η Ρωσία πάντα σεβόταν και σέβεται τις επιλογές των εθνών, αλλά αυτές δεν πρέπει να είναι εις βάρος άλλων εθνών.
Σημείωσε, δε, ότι η Ρωσία θα έχει απώλειες της τάξης των 100 δισ. ρουβλίων εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάσουν στη ρωσική αγορά «μεταμφιεσμένα» ως ουκρανικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν έχουν συμφωνήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένου και της ακύρωσης εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων εάν διαπιστωθεί ότι στη ρωσική αγορά έρχονται ευρωπαϊκά προϊόντα «μεταμφιεσμένα» ως ουκρανικά.
Η διαπραγμάτευση στο Μινσκ δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, πριν από τη συνάντηση, έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «Θα είναι δύσκολα στο Μινσκ, όμως είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική μάχη».
Σε δηλώσεις του, ο Λευκορώσος πρόεδρος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στην αποψινή διπλωματική προσπάθεια.
Η λαίδη Αστον τόνισε ότι η αποστολή της στις συνομιλίες είναι να υποστηρίξει το λαό της Ουκρανίας και να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή, ο Πέτρο Ποροσένκο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ο Ποροσένκο θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου των 28 ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες το απόγευμα της Παρασκευής με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...