Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ, άγνοια, υποκρισία ή κάτι άλλο!

Πριν μερικές ημέρες, μια Παρασκευή, πολύς κόσμος αναστατώθηκε, καθώς έβλεπε τα ποσά που όφειλε να πληρώσει, στο πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων του ΕΝΦΙΑ. Όλα προβλέπονταν ιδιαίτερα αναλυτικά, στο Νόμο 4223 που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Τα νέα ποσά που έπρεπε να αρχίζουν να καταβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, είχαν ημερομηνία έναρξης τις 31 Αυγούστου.

Κάποιοι άλλοι βέβαια διαπίστωσαν ότι, αθροίζοντας τους φόρους που κατέβαλαν παλαιότερα, (μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ) το νέο αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκότερο για τους ίδιους, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Πρώτη επίπτωση του ΕΝΦΙΑ μη ορατή: Δίχασε τους πολίτες αφού ορισμένοι κλήθηκαν να πληρώσουν ποσά υπέρογκα και άλλοι αρκετά λιγότερα σε σχέση με τον παρελθόν.
Μόλις ανακοινώθηκαν τα εν λόγω ποσά, βουλευτές του κυβερνώντος πολιτικού μορφώματος, που μόλις πριν έξι μήνες ψήφισαν τον σχετικό Νόμο επαναστάτησαν. Έτσι, με δηλώσεις τους «αφόριζαν» τα όσα ρητά και με ιδιαίτερη σαφήνεια προέβλεπε ο επίμαχος Νόμος.
Ο Υφυπουργός Εμπορίου ο κος Γιακουμάκος, με λίβελους κατά των ατόμων (αυτοί έφταιγαν κατά την άποψή του) που ανέλαβαν την ευθύνη διαμόρφωσης του Νόμου ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις εντολές που έλαβαν από την πολιτική ηγεσία, έδινε την εντύπωση ότι ανήκε σε άλλο κόμμα. «Αν ήξερα ποιος έκανε το λάθος με τον ΕΝΦΙΑ θα τον χαστούκιζα», δήλωνε. Τι έπρεπε να κάνει άραγε σε όσους τον ψήφισαν; Μάλλον βέβαια, του λείπουν καθρέπτες στο σπίτι του!
Εδώ έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις. Αρχική ερώτηση ή απορία: ΔΙΑΒΑΣΑΝ οι βουλευτές, υφυπουργοί και υπουργοί μας το συγκεκριμένο Νόμο ή έστω το επίμαχο άρθρο 4 ή είναι οπαδοί της «Σχολής Χρυσοχοϊδη», ο οποίος κατά δήλωσή του ψήφισε τα Μνημόνια χωρίς να τα διαβάσει;
Ποιος ευθύνεται για το εξάμβλωμα του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε, αυτοί που έλαβαν μια εντολή να συντάξουν ένα Νόμο, που όφειλε να αποφέρει στο δημόσιο 2,6 δις ευρώ φόρους ή οι αιρετοί μας άρχοντες, που τελικά αποδέχθηκαν την εν λόγω εισήγηση, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να την υιοθετήσουν; Φυσικά οι δεύτεροι.
Έτσι λοιπόν με την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ άρχισε μια νέα πολιτική του παραλόγου. Πολλοί που τον ψήφισαν, προκειμένου να μη χάσουν τις ψήφους που τους απέμειναν, ζητούσαν… οργισμένοι να πεταχτεί ο Νόμος στον Καιάδα. Οι πιο αξιοπρεπείς, γνωρίζοντας ό,τι ψήφισαν σιώπησαν!
Άλλοι υποστήριζαν ότι το φταίξιμο οφείλεται σε λάθη του ηλεκτρονικού εκείνου προγράμματος, που οδήγησε στην ανάδειξη των πολύ υψηλών ποσών φόρου. Όλα αυτά όμως είναι λάθος ή ψέμα ή μια άλλη έκφραση της άγνοιας ή της υποκρισίας, όλων όσων στήριξαν αυτόν το Νόμο με κάθε τρόπο.
Οι κομπιουτεράδες που κλήθηκαν να «μεταφράσουν» σε πρόγραμμα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Υπουργείου Οικονομικών τον εν λόγω Νόμο, απλά μετέτρεψαν τις λέξεις, τους συντελεστές των Πινάκων και τα άρθρα του στη γνωστή γλώσσα που κατανοούν οι Ηλ. Υπολογιστές. Άρα εκεί δεν υπήρχε το παραμικρό λάθος.
Το λάθος είναι ένα: Για ακόμη μια φορά οι βουλευτές μας ψήφισαν Νόμο, που είτε αδυνατούσαν να κατανοήσουν είτε δε διάβασαν.
Και τώρα έρχεται η σειρά των διορθώσεων. Αυτές όμως αποτελούν τροποποίηση του υφιστάμενου Νόμου. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε το πώς θα λειτουργήσουν οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα της νέας κρίσης!
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...