Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τι αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ. Ποιες είναι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση


Οριστικά σε έξι δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης των σχετικών με τον ΕΝΦΙΑ θεμάτων και ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για
δεδομένες παρεμβάσεις. Οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, αναμένεται πως θα κατατεθούν στη Βουλή αύριο, Τετάρτη, ώστε να ψηφιστούν στις επόμενες ημέρες.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά την αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στις περιοχές αυτές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
Ακόμη, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν την κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.
Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας.
Αντίθετα, πάντως, με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από τη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με βουλευτές της κυβέρνησης την Παρασκευή, δεν θα υπάρξει χορήγηση έκπτωσης 25%- 30% από τον ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Παράλληλα, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και η απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...