Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: «Κλείνει» με μόνες αλλαγές τις 6 δόσεις και αναπροσαρμογή στους 4.000 Οικισμούς

Τελικά ο ΕΝΦΙΑ «κλείνει» με μόνες αλλαγές τις 6 δόσεις και την αναπροσαρμογή φόρου στους 4.000 Οικισμούς, Αντίδραση ΑΝ.ΕΛ

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τελικά σε 6 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο, οι διορθώσεις θα αφορούν μόνο τους 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικής αξίας, εκπτώσεις δεν αναμένονται, ούτε βελτιώσεις ως προς τη ρύθμιση των αναξιοποίητων ακινήτων.
Αυτό προέκυψε ως πλαίσιο για τις νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αφέθηκε να γίνει κατανοητό ότι η τρόικα, δεν επιδέχεται βελτιωτικές προτάσεις στη ρύθμιση οι οποίες θα ρίξουν πολύ κάτω από το όριο των 3,250 δις. ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά το σχεδιασμό του φόρου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και μόνο οι αλλαγές που αναμένονται στον ΕΝΦΙΑ για τους εκτός αντικεμενικής αξίας οικισμούς, αναμένεται να επιφέρουν
167 εκατ. λιγότερους φόρους από τους προβλεπόμενους...
Αναλυτικότερα, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι :
- Οι έξι, αντί για εννέα που αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση, δόσεις, έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά με χρόνο λήξης τον Φεβρουάριο, καθώς ακολουθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2015, μέσα στον ίδιο χρόνο...
- Θα γίνουν διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ.
- Βελτιώσεις αναμένονται στον τομέα κατάργησης της προϋπόθεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας για την καταβολή του φόρου.
- Το αίτημα για έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί διότι θα οδηγήσει σε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων. Το ίδιο αναμένεται και στο αίτημα για βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των αναξιοποίητων ακινήτων, που αποτελεί και αίτημα μεγάλης ομάδας βουλευτών της ΝΔ, επιπλέον των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά στη φάση υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, η ΓΓΔΕ θα εκδώσει ειδικό εγχειρίδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα λάθη που εντοπίστηκαν κυρίως στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα.
Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση:
«Η παραζάλη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ΕΝΦΙΑ έχει χτυπήσει κόκκινο. Συνιστούμε στους Έλληνες να κρατούν πολύ μικρό καλάθι με όλα αυτά που ακούν για διορθώσεις και αριθμό δόσεων, γιατί για μια ακόμα φορά θα αποδειχθεί πόσο συνεπής είναι με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», όπως λέει και το τραγούδι».
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...