Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Λοβέρδος – Μπουτάρης στηρίζουν τις ισλαμικές σπουδές στο ΑΠΘ


Picture 0 for Λοβέρδος – Μπουτάρης στηρίζουν τις ισλαμικές σπουδές στο ΑΠΘ

Τη στήριξή τους στην ίδρυση από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών εξέφρασαν ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχαν σήμερα. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Όπως είπε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο, συζήτησαν για την ίδρυση του προσανατολισμού των θεολογικών σπουδών ως προς τη μουσουλμανική κατεύθυνση στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, όπου μόνη της και κατά την έννοια των αρμοδιοτήτων που έχει την αποφάσισε. Σύμφωνα με τον κ.Λοβέρδο, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχουν επιδοκιμάσει και
οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης. «Το επιδοκιμάζουμε και εμείς, δεν έχουμε αρμοδιότητες εμείς να αποφασίζουμε για το αν θα γίνει ή όχι , αλλά αφού κυριαρχικά εκείνοι οι καθηγητές το αποφάσισαν στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια που μαζί με την ψήφιση σε λίγες μέρες από τη Βουλή του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώνει τη δικαιοκρατική κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τη Θρησκευτική ελευθερία», σημείωσε.
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν ακόμη η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων για ξένους φοιτητές στις φιλοσοφικές σχολές. «Η Θεσσαλονίκη έχει πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, για κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα , που απευθύνεται σε ξένους φοιτητές μόνο, που θα διδάσκεται στην αγγλική, από όλες τις φιλοσοφικές της χώρας, με δίδακτρα βέβαια για τους ξένους. Αυτό είναι μια κατάκτηση και λύνουμε νομικά, ουσιαστικά και οικονομικά προβλήματα, για αυτό το πρόγραμμα που ξεκινάει το καλοκαίρι του 2015», τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευχάριστο νέο τη δημιουργία προπτυχιακών σπουδών στα αγγλικά, καθώς, όπως είπε, μόνο έτσι τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν εξωστρέφεια και διεθνή εικόνα. «Έχουμε πολλούς φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες και όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο να σπουδάσουν. Έτσι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα σε όλα, αλλά και ιδιαίτερα στις φιλοσοφικές σχολές , να αποκτήσει μια ικανότητα για τις ανθρωπιστικές σπουδές, να μαζεύει παιδιά από όλο τον κόσμο. Για να γίνει πρέπει να υπάρξουνε τα ξενόγλωσσα τμήματα», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το τμήμα μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ, ο κ. Μπουτάρης είπε πως είναι μια απόφαση της ίδιας της Θεολογικής σχολής, που έχει την αμέριστη στήριξη του υπουργού και φυσικά και του δήμου. Συμπλήρωσε ακόμη πως επανιδρύεται πάλι στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με απόφαση της συγκλήτου έδρα εβραϊκών σπουδών. «Είναι από τις μοναδικές περιουσίες που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχουμε και παλαιότερα συνεργαστεί με τον υπουργό ξέρω τη δυναμικότητά του και υπολογίζω ότι θα τον έχουμε βοηθό σε ότι συμβαίνει στην πόλη», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...