Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Στόχος να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή


Στόχος να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή  Σε δισεπίλυτο πρόβλημα για τη Δημοκρατική Αριστερά αναδεικνύεται το ενδεχόμενο της εφεδρείας στο Δημόσιο, καθώς η κατηγορηματική άρνηση του Φώτη Κουβέλη για την εφαρμογή του μέτρου μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Η σύγκρουση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στη προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, απασχόλησε το στενό επιτελείο της ηγεσίας του κόμματος.
Η συζήτηση έτσι ή αλλιώς για το ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο έχει ανοίξει και αυτό συζητήθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς αναζητούνται δισεκατομμύρια ευρώ για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Πάντως, ανεξάρτητα από την προχθεσινή κατηγορηματική δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα συναινέσει στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αυτό που απασχολεί τη Δημοκρατική Αριστερά είναι «να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης».
Και το ερώτημα είναι εάν τελικά η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εμμείνει στη θέση της για την εφεδρεία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει «ρήξη» με την κυβέρνηση. Στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη σημείωναν ότι αντιρρήσεις ακόμη και διαφωνίες μπορεί να εκφράζονται στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ επεσήμαναν ότι στηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος χθες επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάει μακριά? επιβάλλεται να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «προϋπόθεση γι' αυτό είναι να τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί». Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν μπήκε στην κυβέρνηση ούτε για να την υπονομεύσει, ούτε για να κάνει αντιπολίτευση», εκφράζοντας τη θέση ότι «πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, τις οποίες χαρακτήρισε «ανησυχητικές». Πάντως στη Δημοκρατική Αριστερά
επισημαίνουν για την εφεδρεία ότι είναι «κατ΄ ουσία απόλυση», ότι δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος και παράλληλα ότι «στερεί από τη δημόσια διοίκηση έμπειρα και ικανά στελέχη».
Τη θέση ότι εφεδρεία σημαίνει απόλυση εξέφρασε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Μιχελογιαννάκης χαρακτηρίζοντας το μέτρο αποτυχημένο, που ανεξάρτητα από τις τροποποιήσεις που μπορεί να γίνουν θα έχει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα.
Στη Δημοκρατική Αριστερά έχουν ακόμη έναν λόγο να εκφράζουν ενστάσεις και διαφωνίες με την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, καθώς εξ αρχής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης -προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ- είχε χαρακτηρίσει αυθαίρετη και αβάσιμη οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις ή εφεδρεία στον δημόσιο τομέα.
Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ο κ. Μανιτάκης είχε πει, μεταξύ άλλων, πως «κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται ή ακούγεται για μείωση προσωπικού και μάλιστα 130.000 ή για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου