Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος για τις εκλογές

Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος, ως όμιλος πολιτικού προβληματισμού και παρέμβασης, τοποθετείται διαρκώς μέσω των μελών του ως προς την κρισιμότητα και την ευρύτερη σημασία των εκλογών. Η τοποθέτηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα υπόδειξης προς τους πολίτες τι να ψηφίσουν.
Θέση μας ήταν και είναι ότι δεν έπρεπε να υπάρξει τώρα προσφυγή στις κάλπες. Εκτιμούσαμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έπρεπε να δομηθεί και να υποστηριχθεί κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Μόντι και να παραμείνει ει δυνατόν ως το τέλος της τετραετίας. Η κατάσταση αδιεξόδου που επικρατεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές μαρτυρά από μόνη της την ορθότητα της εκτίμησης αυτής. Τώρα, όμως, οι εκλογές είναι γεγονός και όλοι οι πολίτες οφείλουμε να τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και ευθυκρισία για το πώς θελουμε να προχωρήσει η χώρα μας από εδώ και πέρα.
Για τον Κοινωνικό Σύνδεσμο, βασική προτεραιότητα είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει άμεσα την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει με συνέπεια και υπευθυνότητα τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων ενώ, επίσης, θα διαμορφώσει επιτέλους και θα υλοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο ανόρθωσης της χώρας και εξόδου της από την κρίση.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί και να υποστηριχθεί απο όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που εργάζονται για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της και βάζουν το μέλλον και την πρόοδο της Ελλάδας πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος και προσωπικές φιλοδοξίες.
Τέτοιες πολιτικές δυνάμει είναι εκείνες που διακηρύσσουν:
• Την πίστη τους στην κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα της
χώρας
• Την εμμονή τους στην υπεύθυνη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και στην τήρηση των συμφωνιών και των συνθηκών που έχει αποδεχθεί η χώρα μας
• Τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται, ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα μας και να γίνει ισότιμος εταίρος στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γιγνεσθαι, καταλαμβάνοντας τη θέση που μας αξίζει και δικαιούμαστε.
Δυστυχώς, αν προσπαθήσουμε ν´ αναζητήσουμε αυτά τα στοιχεία στις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, θα διαπιστώσουμε ότι μόνο κατ´ επίφασιν τα διακηρύσσουν, χωρίς συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο υλοποίησης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, διαφαίνεται ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιδιώξεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού συστήματος και των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας. Οι πολίτες, παρακολουθώντας την εξέλιξη της προεκλογικής αντιπαράθεσης, δικαιολογημένα αναρωτιούνται «σε ποιον κόσμο ζουν». Πάντως, όχι σ´ αυτόν που οραματίζονται οι Έλληνες για τους ίδιους και τη νέα γενιά.
Είναι πασιφανές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάδυσης και οργάνωσης νέων πολιτικών δυνάμεων με κατεύθυνση το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Είναι η επαγγελία του Κοινωνικού Συνδέσμου. Επαγγελία που δυστυχώς -και ανεξάρτητα από την επιθυμία μας- δεν υλοποιήθηκε σ´ αυτές τις εκλογές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να απόσχουμε απο την εκλογική διαδικασία. Η δική μας άποψη είναι ότι ακόμη και υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες πρέπει να επιλέξουμε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους τους πολιτικούς που συγκεντρώνουν περισσότερα πλεονεκτήματα και να αγωνιστούμε συμμετέχοντας ώστε ν´ αλλάξουμε το αναχρονιστικό πολιτικο σύστημα και ν´ αναδείξουμε τις υγιείς δυνάμεις που μπορούν να τραβήξουν τη χώρα μπροστά.
Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιβραβευτούν όσοι έχουν ευθύνες για τη σημερινή δραματική κατάσταση, είτε κυβερνωντας ανεύθυνα, είτε λεηλατώντας τους δημόσιους πόρους, είτε αρθρώνοντας λαϊκιστικό αντιπολιτευτικό λόγο εκ του ασφαλούς, αντιδρώντας σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας. Δεν αξίζουν την ψήφο μας όσοι υποστήριξαν συντεχνιακές διεκδικήσεις, διατήρηση αναχρονιστικών «κεκτημένων» και κινητοποιήσεις που είχαν ως μόνο αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό που καλείται, τελικά, να πληρώσει τα σπασμένα.
Πιστεύουμε πως πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους, αλλά και σε παλαιούς, αξιόλογους και άφθαρτους πολιτικούς που έχουν όρεξη και δυναμισμό, να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Πολιτικούς που σήμερα είτε βρίσκονται έξω και αποκλεισμένοι από το πολιτικό σύστημα, είτε είναι περιθωριοποιημένοι στα κόμματά τους γιατί εκφράζουν έναν διαφορετικό, σύγχρονο πολιτικό λόγο.
Έχουμε την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η διάκριση ανάμεσα σε «μικρά» και «μεγάλα» κόμματα που ασπάζονται τις παραπάνω βασικές αρχές.
Ας μη μας τρομάζουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι είναι και το βασικό ζητούμενο και αναγκαία προϋπόθεση εξόδου απο την κρίση. Όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με τις παραπάνω διαπιστώσεις και προϋποθέσεις, επιβάλλεται να συνεργαστούν.
Εμείς στον Κοινωνικό Σύνδεσμο πιστεύουμε ότι απο την 7η Μαϊου όλοι θα σκεπτόμαστε διαφορετικά. Και, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι πολίτες θα είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και να προσπαθήσουμε για το μέλλον της πολύπαθης χώρας μας.
koinonikos syndesmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...