Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αγκιόν: Προτείνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους


Αγκιόν: Προτείνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους "Οι χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα νέο κούρεμα. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάποια μέρα να επανέλθουν στην ανάπτυξη χωρίς το κούρεμα", είπε ο Αγκιόν.

Προέβλεψε επίσης ότι οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί: "Εάν η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί πολύ μικρότερη απ' όσο προβλεπόταν, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο ώστε να προχωρήσουμε ομαλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν θέλουν να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση του συμφώνου αυτού. Συμφωνούν μεν να συμπληρωθεί το σύμφωνο με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, που όμως δεν θα βαθαίνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο Αγκιόν εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δεχτεί πιο αυξημένο πληθωρισμό, της τάξης του 3-4%, αντί για περίπου 2% σήμερα, ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών "να αναπνεύσουν".

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι που επισημαίνουν ότι δεχόμενη μεγαλύτερο πληθωρισμό, η Γερμανία θα καθιστούσε τα προϊόντα της πιο ακριβά και θα βοηθούσε έτσι να
αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των εταίρων της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει πληθωρισμό έως 3%. Όμως ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, επισήμανε αμέσως ότι ο πληθωρισμός είναι "ένας επικίνδυνος δρόμος" που δεν θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...