Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Reuters: Χαρίζουν στην Ελλάδα 50 δισ. για να βγει από την Ευρωζώνη

Η προετοιμασία από κάθε μέλος της ευρωζώνης ενός σχεδίου μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική περιοχή, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια μυστικής σύσκεψης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες δύο αξιωματούχων της ευρωζώνης, που αποκαλύπτει το Reuters. Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας σε επρίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη.
   Η συμφωνία, αναφέρει το τηλεγράφημα του Reuters, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Eurogroup Working Group) που ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και διήρκεσε μία ώρα.

Ειδικότερα, το Eurogroup Working Group - το οποίο αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF - «συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», δήλωσε αξιωματούχος ευρωζώνης, που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Πέραν της επιβεβαίωσης που υποστηρίζει ότι παρείχαν προς το Reuters οι δύο αξιωματούχοι, το
διεθνές πρακτορείο ισχυρίζεται ότι εις γνώση του έχει περιέλθει και ένα «υπόμνημα» συνταχθέν από έναν εκπρόσωπο κράτους - μέλους, το οποίο και περιείχε τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.
Το έγγραφο παρουσίαζε αναλυτικά το πιθανό κόστος -από μια έξοδο της Ελλάδας- για κάθε μέλος της ευρωζώνης και σημείωνε ότι αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα «συναινετικό» διαζύγιο. Σημείωνε επίσης ότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει, θα πρέπει να της δοθεί στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να το πράξει. Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει πως η βοήθεια αυτή ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ!
Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά τις παραπάνω πληροφορίες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: «Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: «Η απάντησή μου είναι "όχι", δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι».
Ομάδα κρίσης από την ΕΚΤ

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει επισήμως την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν θεωρεί απαραίτητα επιπλέον μέτρα ανάπτυξης, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Άντερς Λίπστοκ. «Εμείς (η ΕΚΤ) δεν συζητήσαμε ποτέ επισήμως μια έξοδο (της Ελλάδας). Ίσως να υπήρξαν κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις μελών του συμβουλίου εκτός του συμβουλίου», δήλωσε ο Λίπστοκ στο πρακτορείο Bloomberg.
Bundesbank: Διαχειρίσιμες οι προοπτικές εξόδου

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η απειλή μη εφαρμογής του Μνημονίου θέτει σε κίνδυνο κάθε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι συνέπειες που θα προέκυπταν για την ευρωζώνη θα ήταν «σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης κατά του ενδεχόμενου χαλάρωσης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη συνέχιση της βοήθειας. Μια αποδόμηση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και θα αποδυνάμωνε αισθητά το κίνητρο για εθνικές μεταρρυθμίσεις.

Η Bundesbank προσθέτει ότι το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει ήδη αναλάβει σημαντικά ρίσκα, παρέχοντας στην Ελλάδα μεγάλη ρευστότητα. «Ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν θα έπρεπε να αυξήσει τα ρίσκα αυτά», σημειώνει η τράπεζα. Αντιθέτως τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα δίδεται η όποια περαιτέρω βοήθεια και να υπολογίσουν και τους σχετικούς με αυτή τη βοήθεια κινδύνους.
Ευάλωτες οι τράπεζες
Την ίδια ώρα, όμως, αναλυτές και διαχειριστών κεφαλαίων δηλώνουν στο Bloomberg πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν κύμα ζημιών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς «κάθονται» πάνω σε χρέος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ περίπου, σε ό,τι αφορά την έκθεση που έχουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ιρλανδία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», σημειώνει διαχειριστής κεφαλαίων της Ofi Gestion Privee. «Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές. Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;», προσθέτει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Για τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποίησε σήμερα και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία. Οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να περιγράφουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια «επικίνδυνη οδό», αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο Γκουρία στη διάρκεια φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε, μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» όλα αυτά που επενδύθηκαν για να στηριχθεί αυτή η χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. «Επιπλέον δεν είμαστε αληθινά ικανοί να μετρήσουμε αντικειμενικά τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά κάποιον τρόπο είναι η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...