Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Καταστροφική και αδιέξοδη η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου»

Να θέσει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και να αναδείξει την αναγκαιότητα ψήφισης του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη διακαναλική συνέντευξη της νέας προεκλογικής περιόδου.

Κατά τον κ. Βενιζέλο το δίλλημα δεν είναι «ευρώ ή δραχμή», καθώς αυτό το έχει απαντήσει συντριπτικά ο ελληνικός λαός, υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, αλλά εάν η χώρα μας θα πάει στον τυφλό, καταστροφικό και αδιέξοδο δρόμο, όπως είπε, της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου, ή θα επιχειρήσει μία οργανωμένη αναθεώρηση του προγράμματος.

Ο πρώτος δρόμος, τόνισε θα καταστήσει τη χώρα αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, θα ενισχύσει το οριζόντιο κόμμα της δραχμής, θα βάλει σε κίνδυνο τις καταθέσεις, θα διογκώσει την ανεργία και θα απαξιώσει τις περιουσίες των Ελλήνων. Αντιθέτως με την οργανωμένη και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, μπορούμε να πετύχουμε παράταση του προγράμματος κατά δύο ή και τρία έτη και να υλοποιήσουμε τα έξι σημεία, που ήδη έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι των διεθνών συζητήσεων, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αναθεώρηση αυτή είναι πλέον δυνατή και επειδή αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, αλλά και επειδή η χώρα είναι σε πιο πλεονεκτική θέση, μετά τη μείωση του χρέους. Την οργανωμένη αυτή αναθεώρηση δεν μπορεί να την κάνει η ΝΔ, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, βάζοντας στο στόχαστρό του και τον Αντώνη Σαμαρά.
Κι αυτό γιατί η ΝΔ, τόνισε, ανήκει στις συντηρητικές και δεξιές δυνάμεις της Ευρώπης, με τις οποίες είναι ομογάλακτη. Μόνο οι σοσιαλιστές μπορούν, ούτε οι δεξιοί, ούτε οι ριζοσπάστες, πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε δε τη στάση της ΝΔ αντιφατική και ανακόλουθη και την κατηγόρησε ότι έχει την ψευδαίσθηση της αυτοδυναμίας, μιλά με όρους παρελθόντος και με λόγο, που θυμίζει ΕΡΕ.

Επιτέθηκε στο οριζόντιο, όπως είπε κόμμα της δραχμής, λέγοντας ότι πίσω από πολιτικά κόμματα βρίσκονται κερδοσκοπικές δυνάμεις, που θέλουν τηνη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ο κ. Βενιζέλος κατέκρινε και το νέο πολιτικό σκηνικό, που επιχειρείται να στηθεί, κάνοντας λόγο για καρικατούρα διπολισμού και για πλαστή πόλωση.

«Το νέο σύστημα είναι πολυπολικό» σημείωσε. Επιτιθέμενος στα δύο πρώτα κόμματα της 6ης Μαΐου, επέρριψε στη ΝΔ «παλαιοδεξιό και αντικομμουνιστικό λόγο» και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επαγγέλλεται το αύριο, αλλά είναι ένα κακό αντίγραφο του χθες και μάλιστα των κακών πλευρών, που είχαν χαρακτηρίσει και τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το ντιμπέιτ, είπε ότι επειδή το νέο πολιτικό πεδίο είναι πολυπολικό, δεν υφίσταται θέμα τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρώτων, δηλαδή των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα. Τάχθηκε έτσι υπέρ μίας συζήτησης μεταξύ όλων των αρχηγών, που ήταν στην τελευταία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο.

Για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να έχει κορμό την κεντροαριστερά, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τις υπεύθυνες όμορες δυνάμεις, φωτογραφίζοντας τη Δημοκρατική Αριστερά. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι «τσόντα» κανενός, ότι δεν έχει εμμονή με τις υπουργικές καρέκλες και διεμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση στις 18 Ιουνίου κανένα γνωστό και κεντρικό στέλεχος του κόμματος δεν θα είναι σε υπουργική θέση. «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ζήσει και εκτός κυβέρνησης» τόνισε.

Χαρακτήρισε τεχνητή συγκόλληση τη συγκρότηση μετώπου των κεντροδεξιών δυνάμεων, που επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς. Για τις νέες αποκλίσεις από το πρόγραμμα, με την απώλεια εσόδων και την αύξηση των δαπανών, επέρριψε ευθύνες στην ακυβερνησία, που μεταξύ των άλλων έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, τη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και του κράτους.

Άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό -χωρίς πάντως να τον κατανομάσει ούτε μία φορά- λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι παιχνίδι για εσωτερικά ακροατήρια.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απαράδεκτο και προσβλητικό το ύφος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για τις δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα περί της ανάγκης να ανακεφαλαιοποιηθεί η ΕΚΤ σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, είπε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...