Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι λύσεις στον γρίφο της 18ης Ιουνίου

Ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι συνδυασμοί μετεκλογικών συνεργασιών με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και πώς μπορεί πάλι να προκύψει αδιέξοδο ακυβερνησίας.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε δημοσκοπήσεις για να σκιαγραφήσουμε τα δύο βασικά σενάρια εργασίας σε σχέση με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Σενάριο πρώτο

Εχουμε, όπως λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, «συνέχιση των τάσεων της 6ης Μαΐου που να εκφράζεται με αντίστροφα αναλογικό τρόπο στην κορυφή και στη βάση του αποτελέσματος». Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν αλλάζει η σειρά στην κορυφή. Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ τρίτο. Αλλά τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων είναι ενισχυμένα: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περνούν το όριο του 20%. Η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή ή μεγαλύτερη, αλλά το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έρχεται πρώτο. Η αντίστροφη αναλογία σημαίνει όμως ότι υπάρχει περαιτέρω συμπίεση ποσοστών στη βάση. Χάνουν σε δύναμη τόσο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου όσο και το ΚΚΕ. Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ μπαίνουν, με κάποιες απώλειες, στη Βουλή.

Σενάριο δεύτερο

Η μεγάλη ανατροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ - βοηθούμενος από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τη σχέση Ελλάδας - Αφρικής και διαφόρων άλλων μεγαλόσχημων ξένων για την έξοδό μας από το
ευρώ αν δεν επιβληθεί περισσότερη λιτότητα - εκτοξεύεται και βγαίνει πρώτο κόμμα. Η υπόλοιπη σειρά είναι απαράλλακτη, παρά τη σχετική βελτίωση του ποσοστού της ΝΔ και τη συμπίεση των μικρότερων κομμάτων στη βάση.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...