Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ο "ζήτουλας" της Ευρώπης»


Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει «τσόντα» της δεξιάς και του λαϊκισμού

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας απόψε σε Έλληνες ποντιακής καταγωγής, στην Καλλιθέα, στο δημοτικό κινηματογράφο «Καλυψώ», τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα εγγυηθεί την κυβερνητική λύση την επομένη των εκλογών, γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του προγράμματός του».
Αναφερθείςς στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι «θα διευθετηθούν όλα τα δάνεια, ιδίως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά».

Διευκρίνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει "τσόντα" ούτε της δεξιάς ούτε της δημαγωγίας και του λαϊκισμού» και πως τα στελέχη του Κινήματος δεν είναι κολλημένα στις «καρέκλες». «Όλες οι δυνάμεις που έχουν συνείδηση εθνικής ευθύνης, στο δικό μας πρόγραμμα πρέπει να έρθουν», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να σέρνεται η χώρα ακυβέρνητη, δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε μόνοι μας την ύφεση και την ανεργία και να βγάζουμε με τα ίδια τα χέρια μας τα μάτια μας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ο «ζήτουλας» της Ευρώπης.

Τόνισε δε ότι την επομένη των εκλογών, «κορμός της λύσης θα είναι η κεντροαριστερά, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη».
Ερμηνεύοντας το μήνυμα των περασμένων εκλογών, ανέφερε πως ο λαός είπε ότι θέλει να
παραμείνει η χώρα στο ευρώ, να κρατήσει τα θετικά της δανειακής σύμβασης και να αλλάξει τα αρνητικά, ότι δεν αντέχει άλλες περικοπές στα εισοδήματα, άλλη ύφεση και ανεργία, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας.

«Δεν θέλησε ούτε παλιές αλαζονείες κάποιων που πίστευαν ότι θα είναι αυτοδύναμοι, ούτε νέες κάποιων που πιστεύουν ότι έχουν βρει τον τρόπο που μετατρέπει την πέτρα σε χρυσό», συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «τυχοδιωκτισμούς», «ευκαιριακές συνεργασίες» και «εύκολες ρητορείες» που βλέπουμε «από τη μια και την άλλη κατεύθυνση».

Αναφερθείς στη σημερινή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι δεν αρκεί μόνο υψηλό φρόνημα και διάθεση για μεγαλύτερους αγώνες για την επίτευξη των εθνικών μας θεμάτων, των δικαίων του ελληνισμού και των στόχων της ελληνικής οικονομίας, αλλά καλός σχεδιασμός και κατανόηση των διεθνών συσχετισμών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανεύθυνους» όσους υποστηρίζουν τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης που «μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα», φέρνοντάς το σε αντιδιαστολή με τη «θαρραλέα» αναθεώρησή της.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη ξεχνά τα τελευταία χρόνια ότι Ευρώπη σημαίνει δικαιοσύνη, σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι «αυτή την Ευρώπη θέλουμε και όχι του νεοφιλελευθερισμού, της δεξιάς, των ομογάλακτων της ΝΔ και του Σαμαρά».

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη γιατί όσο μονόχρωμη και άδικη κι αν είναι η ευρωπαϊκή πολιτική, μυωπική για την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, δεν υπάρχει άλλο περιβάλλον όπου να διεκδικήσουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα για το λαό», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι και οι τράπεζες ζουν τη δική τους κρίση και περιμένουν μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, μέσα από τα θετικά της δανειακής σύμβασης, να «ρίξουν ρευστότητα». Επιπλέον, είπε ότι κανείς δεν τολμά να πει να μην εφαρμοστούν οι θετικές όψεις της σύμβασης και πως «η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι λεφτά στις τσέπες των τραπεζιτών αλλά προστασία των καταθετών».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση έρχονται στον έλεγχο του δημοσίου και ότι το σύμφωνο ρευστότητας στην αγορά είναι συγκεκριμένος κανόνας που θα επιβλέπει την εφαρμογή του το κράτος, ως μέτοχος. «Δέσμευσή μας είναι πως θα διευθετηθούν όλα τα δάνεια ιδίως τα στεγαστικά και καταναλωτικά», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος γενικότερα στη λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διακανονισμό επιτοκίων στα ευρωπαϊκά επίπεδα, είπε ότι η λύση αφορά κατά μείζονα λόγο τους Έλληνες Ποντίους που έχουν πάρει τα ειδικά στεγαστικά δάνεια και αναφέρθηκε σε σειρά άλλων ρυθμίσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό.

Τόνισε ότι την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και την 19η Μαΐου ως μέρα τιμής και μνήμης των θυμάτων της, την εισηγήθηκε η τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ, πρόσθεσε, ότι ιδίως οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με ποντιακές οργανώσεις κάνουν μεγάλη προσπάθεια στο ευρωκοινοβούλιο και τα διεθνή φόρα ώστε να καταστεί αυτό κοινή απόφαση σε διεθνές επίπεδο.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα επιδόματα άμεσης εγκατάστασης, στη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο, στις άδειες για τις λαϊκές αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει το 2006 η νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας για τους Ποντίους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και δεσμεύτηκε να λυθεί το θέμα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...