Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Στο πλευρό των Ελλήνων ο Ολάντ


thumb
Την στήριξή του στη χώρα μας εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει για αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, διεμήνυσε στους Έλληνες πως «μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας», επέμεινε όμως πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρηθούν.
Μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο κ. Ολάντ σημείωσε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους, που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες, για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Ο κ. Ολάντ μίλησε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό ζήτημα στην Ευρώπη: «Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρόλ’ αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός, δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: «Η απάντησή μου είναι "όχι", δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες «την εμπιστοσύνη» που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει: «Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό».
Παίρνοντας το λόγο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ: «Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι».
Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, μετέδωσε πως το Eurogroup Working Group ζήτησε από το κράτη-μέλη την επεξεργασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
«To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση του τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.
Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...