Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκός Τύπος: Tα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Το περιοδικό Economist στο σημερινό τεύχος του δημοσιεύει εκτενή ανάλυση σχετικά με τα πιθανά κόστη για την Ελλάδα και την Ευρώπη από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, με τίτλο Cutting up rough. Ενώ η Stuttgarter Zeitung με τον τίτλο «Η Ευρώπη αναδομείται – με ή χωρίς την Ελλάδα» αναφέρεται στος σχεδιασμούς για την έξοδο της Αθήνας.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, μετά τις εκλογές τις 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το δίλημμα τι να κάνει με την Ελλάδα. Αν εκλεγεί κυβέρνηση η οποία θα αποφασίσει να αποκηρύξει το μνημόνιο, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επαναδιαπραγματευθεί ή αν θα αποχωρήσει από το bailout διακόπτοντας τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα. Αν και η χώρα είναι αρκετά κοντά στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται ακόμη τη χρηματοδότηση των πακέτων βοήθειας.
Σε περίπτωση αποχώρησης από το bailout, θα διακοπεί η χρηματοδότηση τόσο από το EFSF, όσο και από την ΕΚΤ. Η χώρα θα μετατρέψει τις αξίες της σε δραχμές, θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και βραχυπρόθεσμα τα δεινά της θα ενταθούν. Αν και η κατάσταση θα δείχνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει και την ΕΕ, οι εταίροι της έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν.
Αν η χώρα καταφέρει να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό, κάτι αρκετά δύσκολο, θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειες μέσα στον επόμενο χρόνο. Επίσης αν η χώρα έδειχνε σταθερή και ασφαλής, θα μπορούσε να προσελκύσει πολύ περισσότερο τουρισμό.
Όμως σημειώνει το άρθρο, οι ευρωπαίοι θα έχουν να ανησυχούν για τις απώλειες τους λόγω των
bailout που δεν θα αποπληρωθούν, λόγω των 130 δισ. ευρώ από τις εσωτερικές υποχρεώσεις της ΕΚΤ που θα μετατραπούν σε πραγματικό χρέος και λόγω της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα.
Οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ δεν θα μείνουν εντός των ελληνικών συνόρων και θα χτυπήσουν και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες και τραπεζικά συστήματα καθώς ούτε το EFSF θα επαρκεί, ούτε η ΕΚΤ θα μπορεί να κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα κόστη.
Το άρθρο καταλήγει ότι μένει να φανεί στο μέλλον αν ο φόβος για τις τραγικές συνέπειες από μια ελληνική έξοδο είναι αρκετός για να ωθήσει τους έλληνες και τους ευρωπαίους πιστωτές τους σε αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να διατηρηθεί η ΟΝΕ.
Προχωρούν τα σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη Stuttgarter Zeitung με τον τίτλο «Η Ευρώπη αναδομείται – με ή χωρίς την Ελλάδα» αναφέρεται στος σχεδιασμούς για την έξοδο της Αθήνας που όπως σημειώνει προχωρούν όπως και τα σχέδια για μία Ευρωζώνη με ευρωομόλογα.
Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθούν αποφάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για σχεδιασμούς και σκέψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Πρώτος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Eurogroup, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η ΕΕ επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που στις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου αναλάβουν την εξουσία εκείνα τα κόμματα, τα οποία δεν θέλουν να τηρήσουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας. «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, διότι διαφορετικά δεν θα ανταποκρινόμασταν στο καθήκον μας», είπε ο Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτέλεσε και θέμα συζήτησης σε τηλεδιάσκεψη ομάδας εργασίας του Eurogroup.
Ασαφές παραμένει ακόμη πώς ακριβώς θα εξελισσόταν μία έξοδος από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν υπάρχει σχετική νομική βάση. Μία χώρα μπορεί, απεναντίας, να αποχωρήσει από την ΕΕ. Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε προσφάτως και η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών Maria Fekter. Ασφαλώς θα μπορούσε να δρομολογηθεί και τροποποίηση των Συνθηκών, ώστε χώρες με αδυναμία πληρωμής να μπορούν να εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η προηγούμενη αποχώρηση από την ΕΕ.
Κι αυτό, όμως, «θα απαιτούσε τεράστια προσπάθεια, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες», είπε ένας διπλωμάτης στην ΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αποσαφήνισης όσον αφορά τις ελληνικές δεσμεύσεις:
«Τα ΑΤΜ δεν μπρούν από τη μία μέρα στην άλλη να χορηγούν δραχμές αντί για ευρώ». Η Ευρωζώνη θα πρέπει μάλλον να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας: Εάν τα κράτη της Ευρωζώνης αρνηθούν να καταβάλουν περαιτέρω χρήματα στην Αθήνα εξαιτίας της έκβασης των εκλογών στις 17 Ιουνίου, το ελληνικό κράτος θα κατέληγε σχετικά γρήγορα σε αδυναμία πληρωμών. «Όλα αυτά παραμένουν εικασίες μέχρις ότου οι Έλληνες προσέλθουν στις κάλπες», υπενθυμίζει Ιρλανδή διπλωμάτης.
Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής επιχείρησε με καρότο και μαστίγιο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Από τη μία πλευρά, η παραδοχή του Juncker ότι η ΕΕ δεν μπλοφάρει και ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί «υπόθεση εργασίας» θα πρέπει να εννοηθεί ως απειλή.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ηerman Van Rompuy: «Θα μεριμνήσουμε, ώστε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Το ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει μικρότερη, αποτελεί από χθες επισήμως ένα ρεαλιστικό σενάριο. Η Ευρωζώνη πάντως εισέρχεται σε διαδικασία αναδόμησης. Η Σύνοδος Κορυφής ανέθεσε στον Van Rompuy να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου προτάσεις σχετικά με το ποιά θα ήταν τα σημαντικότερα βήματα με στόχο η Ευρωζώνη να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...