Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πυξίδα το εθνικό συμφέρον


Πυξίδα το εθνικό συμφέρον  Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν -λένε συνεργάτες του- να καταφέρει από το κορυφαίο ραντεβού στα Ηλύσια Πεδία να πείσει με επιχειρήματα τον ισχυρό Γάλλο πρόεδρο ότι οι Ελληνες πολίτες δεν αντέχουν πια άλλα σκληρά μέτρα, που κυρίως οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων.

Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι είχε σαφές σχέδιο επεξεργαστεί, τις βασικές πτυχές του είχε δημοσίως αναπτύξει την προηγουμένη, μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο (εν όψει της Συνόδου Κορυφής), και είχε καταλήξει στους λόγους αιτήματος για την αναθέωρηση του Μνημονίου.

«Μπορεί να ανακουφιστεί ο κόσμος από κινήσεις εντός του στενού μνημονιακού πλαισίου, αρκεί όλοι να το αντιληφθούν και να θέλουν να το πράξουν εγκαίρως χωρίς κραυγές και περιττά τερτίπια», λέγεται ότι είπε σε συνομιλητή του ο κ. Βενιζέλος αναχωρώντας από την Αθήνα για το Παρίσι, όπου, όταν ρωτήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο για το σχέδιο Μάρσαλ, έδωσε έμφαση απαντώντας στην αναπτυξιακή προοπτική.

Το βασικό δε είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει την πρόσκληση Ολάντ για μικροκομματικούς λόγους με τη ματιά στις επαναληπτικές εκλογές.

«Νομίζω ότι είχε κρίσιμο χαρακτήρα και αναμφίβολα μεγάλη χρησιμότητα η συνάντηση, στην οποία, βεβαίως, εγώ δεν μίλησα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ ή ως άτομο, αλλά μίλησα στο όνομα των αναγκών και των συμφερόντων της πατρίδας και όλου του ελληνικού λαού - γιατί όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, δεν λειτουργώ κομματικά, λειτουργώ εθνικά», επεσήμανε ο Ευ. Βενιζέλος
θεωρώντας ότι διά της δήλωσής του αυτής έστελνε σαφές μήνυμα και προς τον ελληνικό λαό.

«Διαπίστωσα ένα γνήσιο, ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Φυσικά από μια οπτική γωνία που είναι ευρωπαϊκή, είναι ευρωπαϊκή, σοσιαλιστική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ιδίως στην Ευρωζώνη είναι συντηρητική, αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια μέσα σε ένα συντηρητικό πλαίσιο, μέσα σε έναν δύσκολο συσχετισμό δυνάμεων, και τώρα, με την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα - αλλαγή την οποία πρέπει να ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας», εκτιμά ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές τουλάχιστον προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό το κάνεις με έναν τρόπο πολιτικό, διπλωματικό, οργανωμένο, υπεύθυνο, δεν το κάνεις με κραυγές...».

Αποστάσεις
Οταν ρωτήθηκε πάντως αν συζήτησε με τον κ. Ολάντ για τις τελευταίες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε... προσεκτικός λέγοντας ότι κατ' αρχάς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει εκ μέρους του Γάλλου προέδρου- αλλά προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Οταν δύο πολιτικά πρόσωπα συναντώνται ανεξαρτήτως της θεσμικής τους ιδιότητας και συζητούν για την Ευρώπη, συζητούν για τις καταστάσεις, τα προβλήματα, τους κινδύνους, τις προοπτικές, συζητούν και για τα πρόσωπα με την πολιτική έννοια του όρου».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...