Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σενάρια επί σεναρίων για την Ελλάδα και το ευρώ


Σενάρια επί σεναρίων για την Ελλάδα και το ευρώ

Πλήθος σεναρίων και αναλύσεων από τράπεζες, οικονομικούς οργανισμούς και διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας εντός ή εκτός ευρώ, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στην Ευρώπη βλέπουν καθημερινά πλέον το φως της δημοσιότητας.

Η τράπεζα HSBC σε ανάλυσή της αναφέρεται σε τέσσερα πιθανά σενάρια για την Ευρώπη. Tο πρώτο αφορά την εκλογή μιας φιλομνημονιακής κυβέρνησης στις εκλογές και την τήρηση του μνημονίου, ενδεχόμενο το οποίο - σύμφωνα με την τράπεζα - δεν θα έλυνε το πρόβλημα, εξαιτίας της απουσίας ανάπτυξης. Το δεύτερο, αφορά την εκλογή μιας αντι-μνημονιακής κυβέρνησης με την άμεση ακύρωση του μνημονίου και τον συμβιβασμό της Ευρώπης σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας και μαζική στήριξη κρατών και τραπεζών με ρευστό. Και σε αυτήν την περίπτωση, υποστηρίζει η ανάλυση, τα προβλήματα θα επιστρέψουν μετά από λίγο καιρό.

Το τρίτο σενάριο που παραθέτει η HSBC προβλέπει την εκλογή αντι-μνημονιακής κυβέρνησης και την ακύρωση του Μνημονίου, αλλά χωρίς διάθεση συμβιβασμού της Ευρώπης με την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο σταθερή και ενοποιημένη ευρωζώνη με την Ελλάδα αποκλεισμένη. Τέλος, το τέταρτο σενάριο αφορά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαίων, κάτι που θα οδηγήσει σε όξυνση της κρίσης.

Ο Bloomberg με τη σειρά του, κάνει λόγο για «46 κρίσιμες ώρες» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας
από το ευρώ. Οπως αναφέρεται, η έξοδος της Ελλάδας πρέπει να ανακοινωθεί βράδυ Παρασκευής, μόλις κλείσουν οι αγορές στις ΗΠΑ και σε αυτήν την περίπτωση οι κυβερνήσεις έχουν κάτι λιγότερο από δύο ημέρες για να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι αγορές να μην ανοίξουν μέσα σε καταστρεπτικό κλίμα το πρωί της Δευτέρας στην Ωκεανία.

Τέλος, η τράπεζα UBS, αναφέρει δύο πιθανά σενάρια: το ένα αφορά μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνοδευόμενη από νέα αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο αφορά τη στάση πληρωμών. Οπως τονίζει πάντως το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα, ακόμα και το δεύτερο σενάριο δεν θέτει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Η UBS κάνει λόγο για την ανάγκη μιας «νέας συνθήκης του Μάαστριχτ» για το ευρώ και παρατηρεί μεγάλο εφησυχασμό αναφορικά με τον κίνδυνο να μεταδοθεί πιθανή κρίση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
To BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...