Την Τρίτη το vulture fund(αρπακτικό) ονόματι Dart Management με έδρα τα νησιά Καϊμάν, πληρώθηκε το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Μαΐου. Είχε αγοράσει περίπου το 90% των ομολόγων αυτών επενδύοντας λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι τα κέρδη του ήταν πολλά. Τόσο το συγκεκριμένο fund όσο και ένα άλλο (το Elliott Associates) έχουν ακολουθήσει την πρακτική της αγοράς κρατικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές, προσδοκώντας να αποπληρωθούν αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη ή εάν δεν αποπληρωθούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις των χωρών που κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Ειδικά το Elliott βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια με την Αργεντινή, διεκδικώντας αποζημιώσεις.Τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει στο μάτι και την Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχαν στόχο να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα χρέη της. Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) δεν συμμετείχαν τελικώς επενδυτές που είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η ιστορία δεν τελείωσε την Τρίτη. Υπάρχουν άλλα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και τα vulture funds περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τα πληρώσει ή όχι. Η πρακτική αυτών των funds σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα ομόλογα των 435 εκατ. ευρώ υπήρχαν ρήτρες «διασταυρωμένης χρεοκοπίας» (cross default) ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που
η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη το πρωί να αποπληρώσει τα ομόλογα που έληγαν. Τι είναι, όμως, οι ρήτρες cross default;
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα νομικά κείμενα των ομολόγων, εάν δεν πληρώνονταν τα 435 εκατ. ευρώ τότε και οι κάτοχοι της πλειοψηφίας των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI (6 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν αμέσως να ζητήσουν από την Ελλάδα να αποπληρωθούν και να μην περιμένουν τη λήξη των δικών τους ομολόγων. Και επειδή η Ελλάδα δεν θα το έπραττε, θα διεκδικούσαν δικαστικώς την αποζημίωσή τους άμεσα. Μαζί με αυτούς, ρήτρες cross default έχουν και τα δάνεια που έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF). Δηλαδή, εάν δεν πληρώνονταν τα ομόλογα της Τρίτης, εκτός από τους «γύπες» της αγοράς, θα μπορούσε και η Ευρωζώνη να διεκδικήσει την αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει έως σήμερα στην Ελλάδα.
Για να μη συμβεί αυτό, η Ελλάδα περιμένει από την Ευρωζώνη να παράσχει «άσυλο» (weivers) στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, σημείωσε πως «έχουν ζητηθεί οι αναγκαίες εγγυήσεις και ασυλίες, τα waivers, και απrό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από το EFSF και από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, γιατί το δίκαιο του Λουξεμβούργου διέπει τη λειτουργία του EFSF».
Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου επέλεξε να αποπληρώσει τα 435 εκατ. ευρώ γιατί μέχρι σήμερα η Ευρωζώνη δεν έχει διαθέσει τις συγκεκριμένες ασυλίες. Έτσι, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν εκτεθειμένη. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει από την Ευρωζώνη ρητή και δημόσια δέσμευση ότι δεν θα κυνηγήσει ως άλλος γύπας την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε περίπτωση που υπάρξει default λόγω μη πληρωμής κάποιων ομολόγων των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απομένουν, τότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα σταματήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα, όπως έκανε παλαιότερα.
Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε, καθώς χώρες της Ευρωζώνης φοβήθηκαν ότι εάν παρείχαν τέτοια προστασία στην Ελλάδα, τότε οι «γύπες» της αγοράς θα είχαν τη νομική κάλυψη για να ζητήσουν αποζημιώσεις και από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος λήγει στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε λήγουν και ομόλογα αξίας 183 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI. Μέχρι τότε, η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει αποφασίσει εάν θα στηρίξει την Ελλάδα ή όχι και η κυβέρνηση που θα υπάρχει εάν θα τα πληρώσει ή όχι.
Tο ερώτημα πάντως παραμένει για όσους «προοδευτικούς» ή «λαικούς δεξιούς» έχουν την διάθεση να ακούσουν.
Γιατί δανειζόμασταν τόσα χρόνια λεφτά που η χώρα δεν μπορούσε ποτέ της να κερδίσει και προφανώς να αποπληρώσει; Και γιατί όσοι συνιστούσαν περικοπές και μείωση εξόδων ήσαν οι δακτυλοδεικτούμενοι δήθεν άκαρδοι νεοφιλελεύθεροι;
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου