Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μαζί στις εκλογές Μάνος και Τζήμερος


Μαζί στις εκλογές Μάνος και ΤζήμεροςΤα δύο κόμματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και θα βαδίσουν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου.

Ως εκ τούτου, η Δημιουργία Ξανά θα λάβει τις περισσότερες έδρες, σε περίπτωση που περάσει ο συνασπισμός το όριο του 3% για την είσοδό του στη Βουλή, καθώς έλαβε 2,15% στις εκλογές, ενώ η Δράση έλαβε 1,8%.

Ο κ. Μάνος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η συμμαχία Δράσης - Φιλελεύθερης Συμμαχίας διατηρείται, αλλά η συμφωνία για τη δημιουργία συνασπισμού έγινε μεταξύ της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά και απέφυγε να διευκρινίσει περισσότερα, περιοριζόμενος να τονίσει τη δυναμική που προκύπτει από τη νέα συμμαχία.

Στην ομιλία του, ο κ. Τζήμερος είπε ότι «θα στηρίξουμε και θα πιέσουμε την επόμενη κυβέρνηση προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε ότι θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η οποία θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεν απέκλεισε, δε, ακόμα και τη συμμετοχή του συνασπισμού στην κυβέρνηση.

«Θα ψηφίσουμε όποιο νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή και είναι μεταρρυθμιστικό, απ' όπου κι αν προέρχεται και θα καταψηφίσουμε ό,τι αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις, απ' όπου κι αν προέρχεται» είπε ο κ. Τζήμερος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολιτικός πολιτισμός».

«Ο ρόλος μας, αν μπούμε στη Βουλή» είπε με τη σειρά του ο κ. Μάνος, «θα είναι σταθεροποιητικός
και έντονα μεταρρυθμιστικός».

Σε ερώτηση αν ο συνασπισμός Δημιουργίας Ξανά και Δράσης αποστερήσει την πρώτη θέση από τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τζήμερος απάντησε χαρακτηρίζοντας το σενάριο αυτό "εκτός πραγματικότητας", ωστόσο πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο συνασπισμός μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δυσκολεύονται, επειδή έχουν μείνει με τον σκληρό πελατειακό τους πυρήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, ο κ. Τζήμερος δεν απέκλεισε συμμετοχή του συνασπισμού στη νέα κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι θέτει στην πρώτη σειρά των μεταρρυθμίσεων την αλλαγή της σχέσης πολίτη - πολιτείας και την ολοκλήρωση, από την επομένη, 18 Ιουνίου, της μηχανοργάνωσης, αλλαγές με μεγάλες πρακτικές εφαρμογές και απελευθέρωση δυνάμεων του δημοσίου τομέα.

Για μένα το πιο σημαντικό είναι «η πολιτική βούληση» τόνισε ο κ. Μάνος, υπογραμμίζοντας ότι ούτε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, ούτε του Γ. Παπανδρέου ήθελαν τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση αν τάσσονται υπέρ των απολύσεων 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι κ.κ. Μάνος και Τζήμερος απάντησαν στο ίδιο πνεύμα, ότι πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα και ότι αν απομονώσουμε ένα στοιχείο όπως αυτό, αυθαίρετα, χωρίς να αλλάξουν ταυτόχρονα οι αντιπαραγωγικοί νόμοι και η γραφειοκρατία, «το αποτέλεσμα θα είναι το απόλυτο μηδέν».

Πρέπει, είπε ο κ. Τζήμερος, τα πράγματα να γίνουν με τη σωστή σειρά: «απελευθέρωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και σιγά- σιγά χτίσιμο του νέου Δημοσίου».

Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Μάνος, η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015 αποτελεί πρόβλεψη του μνημονίου, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί «αν φτιάξουμε ένα δικό μας πρόγραμμα, λειτουργικό με βαθειές μεταρρυθμίσεις».

Οι δύο πλευρές αν και δέχθηκαν ότι «δεν ξέρουν πού θα πάει αυτή η συνεργασία» υπογράμμισαν ότι σπάει την κουλτούρα της μη συνεργασίας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...