Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μπαρόζο: «Χωρίς προηγούμενο η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα»

Την «ισχυρή επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης» εξέφρασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε γραπτή του δήλωση μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσει τους Ελληνες να παραμείνουν εντός ευρωζώνης και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ. Την αντίθεση της Γερμανίας στα ευρωομολόγα επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.
«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση» σημείωσε, επιμένοντας ότι ο λιγότερο επώδυνος, αλλά και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.
Τέλος, ο κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον κ. Πικραμμένο, θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να ενημερωθεί για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρόζο ότι η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές σε ήρεμο κλίμα.
Ο κ. Πικραμμένος ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όσον αφορά την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση των πόρων για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων μέσω του ειδικού μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου, καθώς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 6,5 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο βοήθειας.
Ολάντ: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τους Ελληνες να μείνουν στο ευρώ

Τη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πείσει τους Έλληνες να παραμείνουν εντός ευρωζώνης και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ έδωσε ο Φρανσουά Ολάντ, λίγο προτού ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Αναφορικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης που, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, έχουν ζητηθεί από κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ολάντ είπε πως δεν είχε υπόψη του κανένα τέτοιο σχεδιασμό και ότι η Γαλλία δεν προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν να μείνουν στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει καθώς και για να πείσω τους Ευρωπαίους που τυχόν το αμφισβητούν, ότι υπάρχει ανάγκη να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

«Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε ερώτηση για το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ολάντ, αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μεγαλύτερων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε «να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού με άμεσες επεμβάσεις της Ευρώπης». Πρόσθεσε δε πως όλα αυτά μπορεί να γίνουν «χωρίς να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με ό,τι έχει υπογράψει».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες να νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει συνοδευτική υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στη παρουσία τους στην ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων», τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος.

Σε ερώτημα για τις επανειλημμένες Συνόδους και αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο Ολάντ διαπίστωσε «πρόβλημα στο μηχανισμό αποφάσεων στην ΕΕ», αναγνωρίζοντας πως μεν τη δημιουργία οργάνων (όπως ο ESM) και τις αποφάσεις για παρεμβάσεις, λέγοντας όμως πως «θα πρέπει ινούμαστε πιο γρήγορα και πιο δυνατά».

«Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μια δημοσιονομική διάσταση, σαν αυτή που δόθηκε μέσα από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο» είπε, τονίζοντας πως «θα πρέπει να το συμπληρώσουμε με ένα αναπτυξιακό Σύμφωνο καθώς και με μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξέρουν προς τα που βαδίζει η Ευρώπη. Θα πρέπει να δώσουμε μια πολιτική κατεύθυνση, να ορισθούν τα σταδιακά βήματα που θα πρέπει να γίνουν, και οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν».

Όπως εξήγησε αυτές τις σκέψεις του προτίθεται να καταθέσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. «Θα μιλήσω για τους οικονομικούς στόχους αλλά και για τους πολιτικούς στόχους: Τι θέλουμε να πετύχουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και ποιο το κοινό μας μέλλον. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί δεν θέλω να κερδηθεί η Ευρώπη από τα λαϊκίστικα κινήματα, που στο Βορρά ενισχύονται γύρω από την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να βοηθηθεί ο Νότος, στις δε χώρες του Νότου ενισχύονται γιατί οι λαοί δεν αντέχουν άλλο να υποβάλλονται σε πολιτικές λιτότητας. Είναι ένα θέμα πολιτικό και δημοκρατικό πρωταρχικής σημασίας», κατέληξε ο γάλλος Πρόεδρος.
Αντίθετη στο ευρωομόλογο η Μέρκελ
Την αντίθεση της Γερμανίας στα ευρωομολόγα επανέλαβε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως δεν θα συνέβαλλαν στην προώθηση της ανάπτυξης.
«Δεν θα αποφασιστεί τίποτε, θα προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο του Ιουνίου», ανέφερε η κ. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι οι «προοπτικές ανάπτυξης» μαζί με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Η κ. Μέρκελ στάθηκε στην καλύτερη αξιοποίηση ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...