Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το DNA του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποσπαστεί από το παρελθόν του, τουλάχιστον ως προς τη φρασεολογία των ηγετικών στελεχών του. Ακούγοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για «λαϊκό και πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, καθώς και να παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου, συνειδητοποιείς ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ: ήταν μία ομιλία που, στην ουσία της, θα μπορούσε να εκφωνηθεί και πριν από είκοσι χρόνια. Ομοίως και η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή αν και εκείνος έγινε περισσότερο λαϊκός, εστιάζοντας σε θέματα της απτής καθημερινότητας. Εκ των πραγμάτων η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου πέρασε σε δεύτερη μοίρα αφού είχε περισσότερη συγκίνηση παρα πολιτική ουσία.
«Γεγονός» της ημέρας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ήταν το γιούρτι που δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος από έναν ηλικιωμένο κύριο που απομακρύνθηκε με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο. Το 2007 είχε δεχθεί τον περίφημο φραπέ, τώρα γιαούρτι, αλλά οι εξελίξεις αυτή τη φορά μάλλον θα ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος ενίσχυσε περισσότερο τη δυναμική του αποσπώντας δηλώσεις υποστήριξης από κορυφαία στελέχη, όπως ο Μ. Χρυσοχοϊδης και η Α. Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, χωρίς, όπως είπε, να ωραιοποιεί την κατάσταση, αλλά να κάνει μια απλή καταγραφή των πραγμάτων, σε σύγκριση με το έργο της προηγούμενης εξαετίας της ΝΔ. Στον απολογισμό του τόνισε ότι έγιναν και λάθη, αλλά και δεν προχώρησαν όλα όπως θα ήθελε. Υπογράμμισε, όμως, ότι έγινε αρχή παντού και στη χώρα
συνολικά. Και πρόσθεσε πως αν είχαν γίνει τόσα στις προηγούμενες δεκαετίες, η χώρα δεν θα χρειαζόταν ούτε οριζόντια μέτρα ούτε μνημόνια. Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί σε όλους τους τομείς. Δήλωσε ότι ήταν λάθος του ότι δεν άλλαξε αμέσως τον εκλογικό νόμο. Αλλά τόνισε ότι διασφαλίσθηκε η επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με κοινές μετοχές, ότι σταμάτησαν τα θαλασσοδάνεια σε καναλάρχες που είχαν μεγάλα χρέη και πλέον δανείζονται με τους όρους που δανείζονται και οι απλοί πολίτες.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε «λαϊκό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» που έχει ως στόχο την πρώτη θέση στις εκλογές, τη νίκη με ανατροπή των δημοσκοπήσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι οφείλεται ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο λαό, αλλά και μία μεγάλη «συγγνώμη» για τα λάθη και τις επιλογές που, διαχρονικά, οδήγησαν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση. «Δυστυχώς, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε κάποια στιγμή σε φοβικό συντηρητισμό. Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του '80 δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να δούμε τους μη προνομιούχους του σήμερα, το 2012, με το βλέμμα στο 2020» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «το γεννετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις αλλαγή και μη προνομιούχοι». Οπως είπε, χθες, συνετελέσθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία, ο πλανήτης βλέπει πλέον την Ελλάδα διαφορετικά. Η βλάβη που έχει επέλθει στη διεθνή επωνυμία της χώρας αρχίζει σιγά σιγά να αντιστρέφεται. Να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, είπε ο κ. Βενιζέλος. Όσοι ζουν στην πλάνη της επαναδιαπραγματευσης είναι μακριά από την πραγματικότητα. Χαίρομαι που εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης.»
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν μπορεί να σπάσει μέσα από μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική». Πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση του PSI είναι αποτέλεσμα και των θυσιών του ελληνικού λαού», ενώ επισήμανε ότι είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή. Κατά την ομιλία του ο κ. Παπουτσής πρότεινε, μεταξύ άλλων, δραστική μείωση των μηνιαίων δόσεων σε δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς και πλαφόν σε τιμές βασικών προϊόντων για να διευκολυνθεί η ελληνική οικογένεια. «Μην μου πείτε ότι δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες» είπε χαρακτηριστικά για την δεύτερη πρότασή του προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η τρόικα να μας ζητεί μόνο να παραβιάζουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν τους μισθούς των εργαζομένων. Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «οφείλουμε να τού αναγνωρίσουμε ότι με προσωπικό κόστος έδωσε μια ασύλληπτη μάχη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια». Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια πολιτικής ισοπέδωσης του κ. Παπανδρέου, και μάλιστα από κάποιους που διετέλεσαν υπουργοί.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...