Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αναδρομικός έλεγχος των «πόθεν έσχες» των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα


Υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, αλλά με επιμέρους επιφυλάξεις, η πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει 75 βουλευτές για την τροποποίηση της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες». Την πρόταση υιοθέτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου» που στέλνει η Βουλή.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν επί της αρχής και στο σύνολο της την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε τις περισσότερες διατάξεις.

Αναλυτικότερα, στην πρόταση νόμου, στην οποία, κατά τη συζήτηση, ενσωματώθηκαν πολλές βελτιωτικές προτάσεις, προβλέπονται:

- Αναδρομικός επανέλεγχος των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010.

- Ανάρτηση στο Διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες».

- Κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.


Δηλώσεις βουλευτών για την πρόταση νόμου

«Η θετική αντιμετώπιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δίνει στον ελληνικό λαό ένα καλό δείγμα γραφής του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης νόμου.

«Η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης», τόνισε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι μπορεί να είναι προς τη θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο «Η δική μας πρόταση είναι κατάργηση κάθε απόρρητου, φορολογικού, τραπεζικού, ακόμα και του εμπορικού απόρρητου», συμπλήρωσε.

«Το στοίχημα του πολιτικού κόσμου είναι να γίνεται πραγματικός έλεγχος του «πόθεν έσχες». Και πρέπει όλοι να παλέψουμε γι΄αυτό για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά μπαίνουν στο δημόσιο βίο με άλλους σκοπούς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

«Η πρόταση αποπειράται να θεραπεύσει, εν μέρει, τα κακώς κείμενα στο «πόθεν έσχες». Ωστόσο για να μη μείνει γράμμα κενό χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμός με τις διεθνείς προσπάθειες», ανέφερε τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...