Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Διακομματική» επιστολή 33 βουλευτών προς Παπαδήμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Διακομματική επιστολή 33 βουλευτών προς Παπαδήμο για τη συζήτηση παρουσία του και των αρχηγών , στη Βουλή του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεωνΗ πρόταση με τις περισσότερες υπογραφές, από βουλευτές όλων των κομμάτων και ανεξάρτητων, είναι αυτή που συγκέντρωσε το αίτημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών. Την πρόταση που έχει πάρει μορφή επιστολής με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουμπλή και απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό.
Ζητούν από τον κ. Παπαδήμο να παραστεί τόσο ο ίδιος όσο και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών «προκειμένου αυτή να αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βαρύτητα».
Στην επιστολή τονίζεται ότι η διεκδίκηση των πάσης φύσεως γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα «αποτελεί πάνδημο αίτημα, πανελλήνιο και πανεθνικό, που ενώνει όλους τους Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση και λύση του θα συμβάλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών». Υπογραμμίζεται ότι το γεγονός, μάλιστα, ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου «καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ως άνω εκκρεμότητα».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Ι. Μπουρλογιάννης, προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της
Γερμανίας, κ. Χάρτμαν). Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα».
Την επιστολή που υπογράφουν οι βουλευτές, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγάτσα Αριάδνη, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αμοιρίδης Ιωάννης, Βούρος Γιάννης, Γαληνός Σπυρίδων, Δαβάκης Αθανάσιος, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θεόδωρος, Θεοδωρίδης Ηλίας, Καϊλή Εύα-Ευδοξία, Καμμένος Παναγιώτης, Καραγκούνης Κώστας, Κασαπίδης Γεώργιος, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κουράκης Αναστάσιος, Κουρουπάκη Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεβέντης Αθανάσιος, Μουλόπουλος Βασίλειος, Μπεκίρης Μιχαήλ, Νταλάρα Άννα, Οικονόμου Βασίλειος, Παπαδημούλης Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεώργιος, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Σακοράφα Σοφία, Σκραφνάκη Μαρία, Στρατάκης Εμμανουήλ και Τσούκαλης Νικόλαος.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...