Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών


thumb

γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού
Η ίδια η φύση της κρίσης που βι­ώνουμε διαγράφει δύο δυνατό­τητες εξόδου. Η μία σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας, η άλλη σε βάρος της κερδοφορίας και των προνο­μίων του κεφαλαίου. Η κυρίαρχη αφή­γηση υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ελλη­νική ιδιαιτερότητα για την οποία ευθύ­νονται οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση, το ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας». Η πραγματικό­τητα όμως είναι αρ­κετά διαφορετική.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία δομική καπιταλι­στική κρίση, μία κρίση που πυροδοτείται από την αντίθεση μεταξύ του τεράστι­ου πλούτου που παράγεται στον ανα­πτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο και την ταυτόχρονη αύξηση των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε μία περίοδο αύξησης του ΑΕΠ σχεδόν 60%. Το ελληνικό χρέος όμως παρέμεινε σταθερά πάνω από το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό συνέβη λόγω της μείωσης στη φορο­λογία των κερδών του κεφαλαίου, που έχει μειωθεί σταδιακά από το 45% στο 20%. Με άλλα λόγια, το ελληνικό χρέ­ος αποτελεί σε τεράστιο βαθμό νόμι­μη, συσσωρευμένη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου. Αποτελεί την άλλη όψη των κερδών του ελληνικού καπιταλισμού. Τα δισεκατομμύρια ελληνικών καταθέ­σεων στις ελβετικές τράπεζες αποτε­λούν απλώς μία από τις πολλές όψεις αυτής της πραγματικότητας.
Η σημερινή επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα στην ασφάλιση και την περίθαλψη, η
διάλυση των κοι­νωνικών υπηρεσιών και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου αποτελούν τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για τους κυρίαρχους. Αποτελούν την ολοκλήρωση μιας στρατηγικής χρό­νων. Το χρέος σε αυτήν τη στρατηγική αποτελεί απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν ντρέπονται να υποστηρίξουν ότι ο σχεδιασμός τους είναι: 120% χρέος + 10 χρόνια λιτότητας = 120% χρέος. Γίνεται έτσι φανερό ότι το ζητούμενο δεν είναι το χρέος, αλλά το τι θα συμ­βεί αυτά τα 10 χρόνια. Ακριβώς επει­δή δεν αντιμετωπίζουμε μία απλή κρί­ση χρέους, η προσπάθεια των αστικών σχεδιασμών επικεντρώνεται στον κύ­ριο τρόπο που γνωρίζει ο καπιταλισμός για να υπερβαίνει τις κρίσεις του, μία διαδικασία δηλαδή συνολικής υποτίμη­σης της εργασίας μέσα από συνεχείς αναδιαρθρώσεις.
Το διακύβευμα που ορίζεται με βάση τα παραπάνω είναι ένα: να καταφέρει ο κόσμος της εργασίας να βγει νικητής στον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του, να καταφέρει να απαντήσει στα πιο άμεσα και ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Μία τέτοια δια­δικασία απαιτεί τη συνολική ανατροπή των σημερινών κοινωνικών και πολιτι­κών συσχετισμών. Απαιτεί πρακτικές που θα ορίζονται με εντελώς διαφο­ρετικά κριτήρια και μεθοδολογία, με βάση την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτεί διαφορετικές δομές συμμετοχής, ελέγχου και δημο­κρατίας. Μπροστά στα διλήμματα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου και της τρόικας, που μας ζητάνε θυσίες για να γίνουμε ανταγωνι­στικοί, και τις απειλές εξόδου από την ευρωζώνη απαντάμε: καμία θυσία για την ανταγωνιστικότητα και την κερδο­φορία του κεφαλαίου, καμία θυσία για το ευρώ.
Η συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς και ευρύτερα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη στη δημιουργία της δύναμης για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύν­σεων. Μόνο μέσα από την όξυνση των αντιστάσεων και των αγώνων υπάρχει η ελπίδα να οδηγηθούμε σε εκλογές που δεν θα ορίζονται αποκλειστικά από τους σχεδιασμούς και τα διλήμ­ματα των κυρίαρχων, εκλογές δηλαδή που θα μπορέσουν να εκφράσουν ανό­θευτα τη λαϊκή βούληση.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...