Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη η Ελλάδα

Άρματα μάχης «Λέοπαρντ» πούλησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Γερμανία Άρματα μάχης «Λέοπαρντ» πούλησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Γερμανία
Στους δέκα μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI).

Βασικοί προμηθευτές ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο χώρες δηλαδή που πρωτοστατούν στο δανεισμό μας, για τη διάσωση της χώρας.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάταξή μας στη λίστα συνδέεεται με τις παραλαβές οπλικών συστημάτων και όχι με τις παραγγελίες, αφου νέα σύμβαση έχει να υπογραφεί επτά χρόνια. ( Το 2011 δεν έγιναν νέες παραγγελίες).

Ειδικά για την Ελλάδα το SIPRI αναφέρει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων μειώθηκαν κατά 18 % μεταξύ 2002-2006 και 2007-2011. Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων ενώ την προηγούμενη πενταετία βρισκόταν ακόμη στην τέταρτη θέση.

Το 2011 η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, ωστόσο παρέλαβε το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα βρετανικά Super Vita, όπως επίσης και παρόμοια συστήματα από την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90 ενώ εκκρεμεί η παραγγελία των 5 γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.


Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24 % σε σύγκριση με την 5ετία 2002-2006. Στους δυο μεγαλύτερους εξαγωγείς, τις ΗΠΑ (30%) και τη Ρωσία (24%), αναλογούν σχεδόν οι μισές πωλήσεις. Ακολουθεί η Γερμανία με 9 % μερίδιο αγοράς, με κύρια εξαγωγικά προϊόντα υποβρύχια και φρεγάτες, και με κυριότερους πελάτες την Ελλάδα (13%), τη Νότια Κορέα (10%) και τη Νότια Αφρική (8%). Στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων βρίσκεται η Γαλλία με 8% (η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος πελάτης της με 10%) και στην πέμπτη θέση η Βρετανία με 4%.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...