Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Θέλουν ελληνικά λιμάνια οι Τούρκοι


Θέλουν ελληνικά λιμάνια οι Τούρκοι

«Προχωρήστε σαν να μη γίνονται εκλογές». Αυτό είπε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στον επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Μητρόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει το πιθανότερο πριν από τις εθνικές εκλογές. Το επόμενο βαρύ όσο και ευαίσθητο «χαρτί» των αποκρατικοποιήσεων, η έναρξη της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, τοποθετείται μέσα στον Μάιο.
Μπορεί η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα να οδήγησε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα έσοδα (3,6 δισ. ευρώ για το 2012 και 19 δισ. ευρώ αντί για 50 δισ. ως το 2015), τα χρονοδιαγράμματα όμως παραμένουν ασφυκτικά και κινούνται πολύ πέρα από τα όρια της (υπερ)αισιοδοξίας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέσα στο 2012 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΠΑΠ και των ΕΛΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, καθώς επίσης της ΕΥΠΑΔ, της ΕΥΑΘ, της ΕΑΣ (αμυντικά συστήματα), της ΛΑΡΚΟ, των ΕΛΤΑ και του Καζίνου Πάρνηθας. Παραλλήλως η τρόικα απαιτεί την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ ως τον Ιούνιο του 2012.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους και η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης ξεκαθαρίζουν τον
επενδυτικό ορίζοντα» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέας Ταπραντζής. Η πεποίθηση που μοιράζονται κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι κάθε καθυστέρηση στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου συνοδεύεται από την απαξίωσή της.
Εντονο τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα υπήρξε σε ημερίδα που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΤΑΙΠΕΔ.
Η εφημερίδα «Hurriyet» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές αρχές βλέπουν την Τουρκία ως ισχυρό αντίπαλο δέος στους επενδυτές από τη Δύση» προβάλλοντας τη συμμετοχή πλήθους επιχειρηματιών στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προώθησης Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.
Μεταξύ αυτών και η Global Investment Holding (GIH), η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, της αγοράς ακινήτων και της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Αντνάν Νας, ο οποίος έχει θητεύσει σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε σύντομα την Ελλάδα για να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες» αναφέρει και προσθέτει: «Μας ενδιαφέρουν τα δύο μεγάλα λιμάνια (Πειραιά και Θεσσαλονίκης). Τα σχέδιά μας αφορούν επίσης και τα μικρότερα λιμάνια των νησιών όπου μπορούμε να έχουμε αυτόνομη συμμετοχή χωρίς να χρειαστεί η συνεργασία με άλλους επενδυτές».
Η εταιρεία διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου. «Είμαστε βασικοί μέτοχοι στα λιμάνια του Κουσάντασι, της Αττάλειας και της Περγάμου. Διαχειριζόμαστε τους περισσότερους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων στην Τουρκία (2 εκατ. τουρίστες ετησίως), ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα και η τουριστική κίνηση έχουν αυξηθεί κατά 300% από τότε που μας παραχωρήθηκε η διαχείριση. Στα έργα αυτά υπάρχει συμμετοχή επενδυτικών εταίρων από τις ΗΠΑ και την Ιταλία» τονίζει ο κ. Νας.
«Το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα δεν περιορίζεται στις υποδομές των λιμανιών. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικά τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στον τομέα του real estate αλλά μας ενδιαφέρει και η αποθήκευση φυσικού αερίου» προσθέτει. Ο ίδιος σημειώνει ότι η GIH συμμετέχει στη διαχείριση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε εννέα πόλεις της Κεντρικής Τουρκίας καθώς έχει αναλάβει την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα στη Νοτιοδυτική Τουρκία.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...