Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ράιχενμπαχ: «Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο»

Αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα από τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της. «Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας» υποστήριξε ο Ράιχενμπαχ.
Η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» με απορρόφηση του 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%).

Η έκθεση υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η Ομάδα σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες δυσκολεύονται να παράσχουν χρηματοδότηση, ενώ οι υπάρχοντες μηχανισμοί ΕΕ και Ελλάδας για διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αυξήσει την ροή κεφαλαίων.

Όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων, η Ομάδα διαπιστώνει ότι «επιβάλλεται μεγαλύτερη πρόοδος» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σχετικά με τις οφειλές, η έκθεση σημειώνει ότι από τις εισπράξιμες φορολογικές οφειλές -οι οποίες υπολογίζονταν σε 8 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011- στόχος ήταν η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές εισπράξεις έφτασαν τα 946 εκατ. ευρώ.
Για φέτος «θα μπορούσαν να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι» τονίζει η έκθεση.

Σχετικά με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η έκθεση αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πήραν ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος (αναφερόμενη στην «υπηρεσία μίας στάσης«), σημειώνοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω απλούστευσης».

Όσον αφορά τον ΚΒΣ η Ομάδα τονίζει ότι οι ισχύουσες απαιτήσεις για τη λογιστική των δαπανών των επιχειρήσεων θεωρούνται «μία από τις σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας και κόστους» για τις επιχειρήσεις και σημειώνει ότι πρόκειται σύντομα να υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ ανέφερε πως σε συνέχεια της συνάντησης προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Απρίλιο μέτρα για να προωθήσει την ανάπτυξη και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με το εισόδημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράιχμενμπαχ.
Μιλώντας για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη στόχευση, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει μεγαλύτερα ποσά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2011 προσθέτοντας ότι «περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα».
Εξήγησε ότι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ είναι 22,5 δις. ευρώ.
Από αυτά 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί και συνολικά υπάρχουν δεσμεύσεις για 14,5 δισ. ευρώ.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και αλλά 2 δισ. ευρώ με τη μορφή χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών.
Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Jeremie, ότι θα υπάρξουν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η διάθεση να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 500 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και ότι το θέμα αυτό το συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Ράιχενμπαχ επανέλαβε ότι κοινοτικά κονδύλια θα μοχλευτούν και θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Παραλλήλως το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕΠ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και «πιθανόν» όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Σε ερώτημα ποιοι θα είναι οι επιθεωρητές της ΕΕ που θα έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι το Eurogroup επέμενε να υπάρχει τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος.
«Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισε.
«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν αποτελεί κριτήριο για απόλυση» είπε ο κ. Ράιχεμπαχ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Για το αν θα αναλάβει η Ομάδα Δράσης την παρακολούθηση του προγράμματος είπε ότι η Ομάδα Δράσης έχει σαφή εντολή και στόχος είναι να παρέχει τεχνική βοήθεια και ότι η «εντολή αυτή θα παραμείνει ακέραιη και στο μέλλον».
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...