Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αδειασε τον Τόμσεν για τα ακραία σενάρια


Αδειασε τον Τόμσεν για τα ακραία σενάρια
«Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις, απλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι», ξεκαθάρισε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν, ο οποίος σε πρόσφατες ομιλίες του στο Ευρωκοινοβούλιο και στο London School of Economics επικεντρώθηκε σε ακραία σενάρια απολύσεων και περικοπών μισθών στο ύψος της Βουλγαρίας στην περίπτωση αρνητικής τροπής του προγράμματος.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις του Γ. Καρατζαφέρη και του Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι «οι αναφορές αυτές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται να συμβεί, αλλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις».

Οι προβλέψεις
Σύμφωνα μάλιστα με παραδοχή του, σημείο το οποίο εξελήφθη και ως αιχμή για τις προβλέψεις της τρόικας, «η ύφεση και η μείωση απασχόλησης είναι όντως μεγαλύτερα από αυτήν που είχε προβλεφθεί πριν δυο - τρία χρόνια, όχι μόνο λόγω των βραχυπρόθεσμων συνεπειών», οι οποίες, όπως εκτίμησε, «θα είναι προσωρινές».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι από τα μέσα του επόμενου έτους θα υπάρξει επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης, με ευεργετικές επιπτώσεις για τα
ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, παρέπεμψε στην επόμενη κυβέρνηση το θέμα της μη περαιτέρω επιβάρυνσης μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, ενώ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι επιδίωξη, αλλά δεν μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρξει δέσμευση. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «η πολιτεία θα στηρίξει και στηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Οπως είπε, το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ. ευρώ, αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία. Σημείωσε δε με έμφαση ότι «η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ότι με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των μέτρων, η οικονομία σταδιακά θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης».

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον με ακρίβεια, αλλά οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενώ στο τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί η ανεργία περαιτέρω, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης», τόνισε με έμφαση ο Λουκάς Παπαδήμος, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα.

Αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των δαπανών ύψους 12 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις αυτές, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει τις αποφάσεις η επόμενη κυβέρνηση».

Απάντηση
Σχετικά με τις καταγγελίες του Αλ. Τσίπρα για «λεηλασία» των αποθεματικών των ΝΠΔΔ (πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, νοσοκομείων κλπ.) και «κλοπή» τους από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του PSI, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι οι καταγγελίες αυτές «στηρίζονται σε ορισμένες εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες όσον αφορά τη φύση των λογαριασμών και τη διαχείρισή τους».

Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και με το PSI «θα έχουμε περισσότερο χρέος απ' όσο όταν μπήκαμε στην κρίση». Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν συμμερίζομαι την άποψή σας ότι η υιοθέτηση του προγράμματος θα οδηγήσει σε καταστροφή».

Εξήγησε ότι «αν δεν είχαμε αυτήν τη συμφωνία για τα 136 δισ. ευρώ και δεν είχαμε πετύχει το ?κούρεμα?, η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην καταστροφή» και σημείωσε ότι «μπορεί να υπολογίζεται πως στα τέλη του 2020 το χρέος θα είναι κοντά στο 120% του ΑΕΠ, αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερο από το 120% εάν εφαρμοστούν τα μέτρα».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...