Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Έγκλημα και τιμωρία!


thumb

Οι εκλογές έρχονται και τα κόμ­ματα θα βγουν στο κουρμπέτι για να ζητήσουν - κάποιοι για να ζητιανέψουν - την ψήφο των πολι­τών. Οι πολίτες, όμως, με ποιο κριτή­ριο θα ψηφίσουν; Με αυτό που συ­νήθως πρυτανεύει, είτε εμμέσως είτε ευθέως, σε κάθε εκλογική αναμέτρη­ση: την τσέπη. Μόνο που η τσέπη είναι πλέον άδεια. Ως εκ τούτου άδεια κιν­δυνεύει να μείνει και η κάλπη όσων... άδειασαν τις τσέπες της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.
Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε για το «Π» η εταιρεία Pulse RC.
Η επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης αναμένεται λοιπόν να επηρεάσει «Σίγουρα» το 58% των ερωτηθέντων και «Μάλλον ναι» το 15%. Εντυπωσιακό είναι ότι η απά­ντηση αυτή είναι, ποσοστιαία, σχεδόν αμετάβλητη στους ψηφοφόρους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων.
Αυτό είναι το σοβαρότερο κριτήριο ψήφου. Ένα δεύτερο, ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι τέθηκε στους ερω­τηθέντες (και ειδικότερα σε αυτούς των οποίων η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε) ένα δίλημμα: αν θα ψη­φίσουν με κριτήριο την καλύτερη επι­λογή για τη διακυβέρνηση της χώρας ή την «τιμωρία» των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση.
Η απάντηση είναι εντυπωσιακή: το 47% επιλέγει πρωτίστως να τιμωρή­σει και το 38% να επιλέξει διακυβέρ­νηση.
Δευτερεύον εντυπωσιακό στοιχείο: την «τιμωρία» επιλέγουν οι ψηφοφό­ροι (2009) του ΠΑΣΟΚ κατά 46% (όσο και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων) και της Ν.Δ. κατά 48%. Συνεπώς οι κρατού­σες επιλογές είναι ανεξάρτητες της πο­λιτικής και ιδεολογι­κής κατεύθυνσης. Είναι τόσο... «οριζόντιες» όσο και τα μέτρα που ελήφθησαν με απο­τέλεσμα την οικονομική καταστροφή μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
«Αδιάφορο» το PSI!
Αυτή η πλειοψηφική στάση των ερω­τηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπη­σης εξηγείται από τις
απαντήσεις για τις πλευρές της κρίσης που κυρίως τους επηρέασαν αρνητικά: οι περικο­πές μισθών και εισοδημάτων (27%), η ανεργία (27%), οι περικοπές συντά­ξεων (23%), η μείωση του τζίρου στην αγορά (16%).
Η οικονομική πραγματικότητα είναι, λοιπόν, αυτή που θα κατατεθεί στην κάλπη και οι μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των διαφό­ρων κομμάτων απηχούν απλώς την κοινωνική τους διαστρωμάτωση παρά διαφορετική αντίληψη.
Η «μαυρίλα» για τα οικονομικά δεν ανατρέπεται ούτε από τους πανηγυρισμούς για την ολοκλήρωση της ανα­διάρθρωσης του χρέους («κούρεμα» μέσω PSI). Λογικό, με βάση την αξιο­λόγηση των πολιτών: 31% το θεωρεί αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, 26% θετική, ενώ το 36% θεωρεί ότι δεν αλ­λάζει κάτι με το PSI. Ειδικότερα, θετικά το αποτιμούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 37%, της Ν.Δ. κατά 30% και όλοι οι άλ­λοι κατά 13%. Αρνητικά το βλέ­πουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 23%, της Ν.Δ. κατά 26% και όλοι οι άλ­λοι κατά 46%.
«Ούτε κρύο ούτε ζέστη» για το 33% του ΠΑΣΟΚ, το 40% της Ν.Δ. και το 36% των υπολοίπων.
Ερωτώμενοι για την επίδραση του PSI στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, θετικά το κρίνει μόλις το 14% του συνόλου, αρνητικά το 36% και «Δεν αλλάζει κάτι» για το 44%. Θετικά το κρίνει το 20% των ψηφοφό­ρων του ΠΑΣΟΚ, το 14% της Ν.Δ. και το 6% των υπολοίπων.
Αρνητικά το 29% του ΠΑΣΟΚ, το 31% της Ν.Δ. και το 50% των υπολοί­πων. Αδιάφορα το 44% του ΠΑΣΟΚ, το 50% της Ν.Δ. και το 39% των υπολοί­πων.
Πολλαπλά μηνύματα
Οι παραπάνω καταγραφές δικαιο­λογούν πλήρως την εικόνα της πρόθε­σης ψήφου:
1) Το ΠΑΣΟΚ (το οποίο κυβέρνησε τη διετία είτε αυτοδύναμο είτε συμμετέχοντας κατά συντριπτική πλειο­νότητα στην κυβέρνηση Παπαδήμου) εντοπίζεται στο 10%, με άνοδο μισής μονάδας από τον Φεβρουάριο.
2) Η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της και με διευρυμένα τα... όρια, φτάνει το 31% (από 9,5% ΚΚΕ και ΣΥ-ΡΙΖΑ, 8% η ΔΗΜ.ΑΡ., από 2% Δημα­ράς και Οικολόγοι).
3) Η Ν.Δ. (η οποία συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και συ­νυπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή, αλλά και το PSI εγκατα­λείποντας ατάκτως την «αντιμνημονιακή» ρητορεία) στο 17% με πτώση 2%.
4) Η λοιπή Δεξιά πλην Ν.Δ., περιλαμ­βανομένης της Ακροδεξιάς, φτά­νει το 13,5% και, μαζί με τις μειωμέ­νες εισροές από το ΠΑΣΟΚ (μόλις 5% της εκλογικής του δύναμης του 2009), αναδεικνύεται σε παράγοντα απώλει­ας των ελπίδων αυτοδυναμίας για το κόμμα του Σαμαρά.
5) Ενώ ο ΛΑΟΣ θα δώσει μάχη για να μπει στη Βουλή (3%) και η Ντό­ρα (2%) χάνει κάθε ελπίδα, Καμμένος (5%) και Χρυσή Αυγή (3,5%) επιχει­ρούν να διεμβολίσουν Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.
6) Η επίθεση της Ν.Δ. στην Αριστε­ρά εξηγείται από τις διαρροές της προς ΚΚΕ (3% της δύναμής της) και ΣΥ-ΡΙΖΑ (5%).
7) Τα δύο μεγάλα κόμματα, με βά­ση την αναγωγή επί των εγκύρων, συγκεντρώνουν μόλις 155 έδρες στη νέα Βουλή.
8) Η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της συγκεντρώνει 102 έδρες. Η λοιπή Δεξιά συγκεντρώνει 43.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...