Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σαχινίδης: Το πρόβλημα με το έλλειμμα ξεκίνησε το 2001 και επιδεινώθηκε το 2007

Σφοδρή επίθεση κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση παραποίησης του ελλείμματος του 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η άρση της επιτήρησης το 2007 αλλά και η χαλάρωση που υπήρξε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, επιδείνωσε περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Το εξωτερικό και εσωτερικό χρέος αυξάνονταν συνεχώς. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού είχε φτάσει το 10% αλλά η ΝΔ έκανε πρόβλεψη για 6%».

Παράλληλα, μιλώντας με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ευθύνες υπάρχουν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθώς υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2009 αλλά την επομένη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (2001)».

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για υπερβολικά ελλείμματα από το 2001 και μετά.

«Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το γενικό έλλειμμα του κράτους ήταν πάντα πάνω από 3%».

Νωρίτερα ένας από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική, υποστήριξε ότι «το έλλειμμα στο 6% ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο».

Δήλωση που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δειχνει ότι ο κ. Γ..Παπαθανασίου επιχείρησε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, ρίχνοντας το βάρος στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ευθύνες επέρριψε ο κ. Παπαθανασίου στον διάδοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος με την κατάθεσή του την περασμένη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή τον ειχε φωτογραφίσει ως βασικό υπεύθυνο απόκρυψης στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε τη στάση του ως «εγκληματική συμπεριφορά που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ».

Στο μεταξύ, χθες η Ολομέλεια της βουλής- μέσω του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα- έκανε δεκτή την πρόταση νόμου 74 βουλευτών με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για αλλαγή του ελέγχου του πόθεν έσχες πολιτικών, κρατικών λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ, δημοσιογράφων, κλπ.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, ενώ την ίδια πρόταση υπερψήφισαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...