«Οχι» στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είπαν εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε «ανυπολόγιστη καταστροφή» για την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), Σουπατσάι Πανιτσπακντί, επέμεινε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν επιτρέπεται στις χώρες-μέλη η προσωρινή αποχώρηση και επανένταξή τους και πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη επιλογή.
Την άποψη απέρριψε άμεσα χθες ο κ. Γιούνκερ, λέγοντας: «Θα ήταν καταστροφική η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη». Και προσέθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα τείχη προστασίας στην Ευρωζώνη.
Παρόμοια θέση είχε εκφράσει μία μέρα πριν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο επί των Οικονομικών υπουργός της, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν η ίδια η χώρα επέλεγε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δεν θα μπορούσε κανείς να την αποτρέψει.
«Εάν με ρωτούσαν τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα, θα συμβούλευα να μείνει στο ευρώ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνέπειες από το αντίθετο θα ήταν απρόβλεπτες. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Zeit», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε υποχωρητικός και σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), θέμα για το οποίο είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει συναίνεση ούτε καν στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου