Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ρέππας: «Πρέπει να ληφθεί πρόνοια για όσους απομακρυνθούν από το Δημόσιο»

«Πρέπει να ληφθεί πρόνοια για όσους απομακρυνθούν από το Δημόσιο», είπε ο υπουργός Δ. Ρέππας στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, παρουσία πρωθυπουργόύ«Πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τους υπαλλήλους εκείνους που όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους κριθεί ότι θα πρέπει μέσω άλλων διαδικασιών να αξιοποιηθούν ή ακόμη και να απομακρυνθούν από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000». Με τη φράση αυτή που σαφώς δεν αποκλείει απολύσεις, περιέγραψε τη διαδικασία αξιολόγησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας.
Η δήλωση έγινε μετά την πρώτη συνεδρίαση του αρμόδιου κυβερνητικού συμβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Ο κ. Ρέππας, παρουσίασε τους επτά «πυλώνες» για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, με τη συνδρομή της γαλλικής «ομάδας δράσης» και τα χρονοδιαγράμματά τους, ενώ ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται «Χάρτα Δικαιωμάτων του πολίτη και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες», την οποία και θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου, προγραμματίζεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή με τους νέους Οργανισμούς των Υπουργείων, οι οποίοι γίνονται πιο συνεκτικοί με μείωση των δομών τους, τουλάχιστον κατά 30%, όπως είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας από τους άλλους υπουργούς, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων η μείωση των θέσεων ευθύνης φθάνει τις 1.860, δηλαδή από 5.428 μειώνονται σε 3.568.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Ρέππας δήλωσε πώς «όσον αφορά στην αξιολόγηση των δομών, έχει συσταθεί Ειδική Επιτροπή σε δύο Υπουργεία, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το ΥΠΕΚΑ. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα άλλα Υπουργεία προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική πρόταση για το πώς θέλουμε να είναι τα Υπουργεία, ποιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν. Θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία και για την αξιολόγηση προσωπικού, ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους υπαλλήλους του κράτους μετακινώντας ή αξιοποιώντας τους, σύμφωνα με τα όσα η Επιτροπή Αξιολόγησης κάθε Υπουργείου θα υποδείξει.
Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει αφορά στη μείωση των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015. Η μείωση αυτή, θα προέλθει μέσω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων, αλλά και μέσω της πολιτικής για την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων που είναι σε εξέλιξη. Το τελικό προϊόν της αξιολόγησης δομών αλλά και προσωπικού, μπορεί να οδηγήσει σε αξιοποίηση κατά το βέλτιστο τρόπο των εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τους υπαλλήλους εκείνους που όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους κριθεί ότι θα πρέπει μέσω άλλων διαδικασιών να αξιοποιηθούν ή ακόμη και να απομακρυνθούν από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000».
Αυτό το οποίο έχει αξία είναι ότι χωρίς εθνική συνέργεια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Η διοικητική μεταρρύθμιση, θα έλεγε κανείς ότι, είναι η ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να συμβάλλουν, ιδίως οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κράτος, αν θέλουμε να περάσουμε από τη σημερινή απαξίωση στην καταξίωση του δημόσιου υπάλληλου και της δημόσιας διοίκησης γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Έτσι και το κράτος, που σε μεγάλο βαθμό είναι μεταξύ εκείνων των παραγόντων που, με την παθογένειά του, συνέβαλλαν σε αυτήν την κρίση, να γίνει τελικώς έναν παράγοντας ο οποίος θα συμβάλλει να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κώστας Σημίτης: Σήμερα η κηδεία με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με τιμές αρχηγού κράτους και τετραήμερο εθνικό πένθος αποχαιρετά σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος κα...